Kémolimpia lesz Szocsiban

2013.10.07. 13:18

Minden sportoló és szurkoló kommunikációját lehallgathatja az orosz biztonsági szolgálat a Szocsiban rendezendő téli olimpián, derítették ki orosz oknyomozó újságírók.

Andrej Szoldatov és Irina Borogan a kormány közbeszerzéseit vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a pályázatokon nyertes cégek olyan technikai paramétereket használnak, ami lehetőséget ad a biztonsági szolgálatnak arra, hogy az érzékeny szavakra szűrjön e-mailekben vagy közösségi oldalak csetoldalain.

A két újságíró arra is talált nyomot, hogy Szocsi körül jelentős változtatásokat hajtottak létre a telefon- és wifi-hálózatokban, szerintük azért, hogy a hírszerzés SZORM nevű rendszere figyelni tudja az átmenő adatforgalmat. Szoldatovék szerint 2010 óta fejlesztik a SZORM-ot felkészítve a minál nagyobb adatforgalomra. Alkalmas arra, hogy a szolgálatatók tudta nélkül, minden beszélgetést rögzítsen.

„Például, ha a Navalnij (a legismertebb ellenzéki politikus neve) szóra keresnek, meg tudják mondani, hogy melyik régióban, ki használta, és ezek az emberek később is nyomon követhetők lesznek" – érzékeltette Szoldatov, mire képes a SZORM.

Nagy a félelem attól, hogy a SZORM-ot, nem igazán a terroristaveszély elhárítására, hanem egyszerűen kémkedésre akarják használni. Nagy segítséget nyújthat a hatóságoknak a melegek jogaiért kiálló tüntetések felszámolásában. Az orosz melegellenes törvény már az idei moszkvai atlétikai világbajnokságon is megosztotta a sportolókat, többen bátran kiálltak a melegekért, és valószínűleg ez Szocsiban is téma marad.

Az Egyesült Államok már korábban is arra figyelmeztetett, hogy aki az olimpia idején Szocsiban tartózkodik, óvatosan kommunikáljon, mert akár üzleti titkokat is megszerezhetnek tőle. Azt tanácsolják, hogy aki nem használja a telefonját, vegye ki belőle az akkumulátorát, így legalább akkor nem férhetnek hozzá az adatokhoz.

A biztonsági szolgálat szerint azonban nem túlzás az, amit csinálnak. Azzal érveltek, hogy ahhoz képest, hogy a londoni olimpián még a WC-ket is bekamerázták, ők nagyon is tiszteletben tartják az emberi jogokat.