Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gondok a moszkvai doppinglaborral

2013.11.15. 10:30

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint probléma van a moszkvai doppinglaborral alig három hónappal a jövő februári szocsi téli olimpia rajtja előtt. John Fahey, a WADA elnöke csütörtök este a szervezet johannesburgi világkonferenciáján azt mondta, kivizsgálják az ügyet, ugyanakkor nem árult el részleteket arról, hogy mi a gond.

A WADA már értesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amely a következő napokban várja a vizsgálat eredményét.

A moszkvai laborban vizsgálták augusztusban az atlétikai világbajnokságon levett mintákat. A mostani problémák nyomán azonban akár el is veszítheti WADA-akkreditációját, azaz a szocsi olimpia mintáit nem elemezheti majd.

Thomas Bach, a NOB német elnöke szerdán bejelentette, hogy Szocsiban a játékok előtt összesen 2453 doppingvizsgálatot végeznek majd el, ez rekord a téli olimpiák történetében. Azt mondta: a február 7-23-i játékok előtt 1269 tesztet terveznek, ez 57 százalékkal több, mint a 2010-es vancouveri eseményt megelőző időszakban. Az olimpiát is beleértve négy éve összesen 2149 ellenőrzést végeztek.