Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A NOB minden eddiginél keményebb doppingellenőrzést ígér

2013.11.21. 09:41

Minden eddiginél keményebb doppingellenőrzést ígér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a februári szocsi téli játékokat megelőző időszakra. Thomas Bach, a NOB szeptemberben megválasztott elnöke ezt a 2018-as pjongcsangi téli olimpia helyszínének meglátogatásakor mondta Szöulban.

A német sportdiplomata megerősítette azt a múlt heti bejelentését, miszerint közvetlenül a február 7-én kezdődő játékok előtt 1269 tesztet terveznek, ez 57 százalékkal több, mint a 2010-es vancouveri olimpiát megelőző időszakban. A vancouveri ellenőrzések száma 2149 volt, Szocsira vonatkoztatva ez 2453 lesz, ráadásul új, kifinomultabb módszerekkel.

„Az egyik oldalról hangsúlyozzuk a zéró tolerancia elvét, a másik oldalról pedig fel kell mutatnunk, hogy mit teszünk ennek érdekében. Ráadásul nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is figyelünk az ellenőrzések elvégzésekor" - mondta Bach.

Szóba került, hogy újraelemzik a 2006-os torinói téli olimpián levett mintákat is. Ezzel kapcsolatban a NOB elnöke megjegyezte, ha az új módszerekkel találnak doppingszereket az akkori mintákban, akkor is a zéró tolerancia elvét alkalmazzák majd. Ez azt jelenti, hogy utólag is megfoszthatnak bárkit érmétől, törölhetik eredményét, és eltiltást szabhatnak ki.