no

Rém nagyot esett a 3-szoros olimpiai bajnok

2014.01.10. 15:07

Thomas Morgenstern hatalmasat bukott a kulmi síugró-világkupa selejtezőjében. Az osztrák versenyző még a lejtő tetején leesett, rövid időre az eszméletét is elveszítette.

Morgenstern jól jött el az asztalról, de csak néhány pillanatig tudott ráfeküdni a szélre, utána kibillent az egyensúlyából, és lezuhant. Hátára érkezett, de többször is átpördült, a fejét is beverte, a lejtő alján mozdulatlanul feküdt. Néhány pillanatra eszméletét vesztette.

Thomas Morgenstern újra bukott

A síugrót kórházba szállították, tudatánál van, tudja mozgatni karjait és lábait, már beszélt is edzőihez.

A nemzetközi szövetség szerint komoly fej- és tüdősérülést szenvedett, de még senki nem nyilatkozott arról, hogy van-e esélye részt venni februárban a szocsi téli olimpián. Állapotáról hétfő reggel nyilatkoznak majd. 

Egyelőre nem tudják, mi okozhatta a balesetet. Azt kizárták, hogy a felszerelésével lehetett gond, valószínűleg a hirtelen megváltozó szél okozta a billenését és zuhanását.

Még egy hónapja sincs, hogy Morgenstern nagyon bukott a Titisee-Neustadt-i világkupán, akkor az egyik ujját el is törte. Csak egy versenyt hagyott ki, a Négysáncversenyen már egyre jobb formát mutatott. Ha súlyos a sérülése, akkor az olimpiája is veszélybe kerülhet.

A kulmi kétszázas sánc a világ ötödik legnagyobbja, korábban is voltak már ott nagy bukások. Az 1986-os világkupán heten estek el. A norvég Rolf Age Bergnek elszakadt a térdszalagja, és eszméletét vesztette, a japán Masahiro Akimoto eltörte a bokáját, de mellkasi és vállsérülést is szenvedett. Az NDK-s Ulf Findeisent pedig újra is kellett éleszteni.

A sírepülőversenyeken nem ritka, hogy kétszáz méter felett ugranak, jóval veszélyesebbek a hagyományos síugróversenyeknél.