Szétesett a kűrben a műkorcsolyapáros

2014.01.19. 15:01 Módosítva: 2014.01.19. 17:56

A címvédő Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov duó a kűrben elkövetett nagy hibái ellenére is megvédte címét párosban a SYMA Csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, írja az MTI.

Az utolsóként jégre lépő címvédők már a második elemnél rontottak, Tranykov kibillent az egyensúlyából a tripla Salchow után, de állva maradt. Ezután a tripla toeloop-dupla toeloop kombináció első eleme után Tranykov el is esett, majd a dobott tripla Salchownál a leérkezéskor Voloszozsar huppant a jégre.

Az orosz kettős a pénteki rövidprogram után jelentős előnnyel vezetett a négyszeres világ- és Európa-bajnok német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duó előtt, ami ráadásul betegség miatt vissza is lépett. A rövidprogram után negyedik Kszenija Sztolbova, Fedor Klimov kettős ugyanakkor nagyon erős, hibátlanul végrehajtott kűrrel pályafutása legmagasabb pontszámát kapta a bíróktól.

A bírák a hibák ellenére csupán egy ponttal adtak kevesebbet a címvédő produkciójára, mint Sztolbováékéra, így Tranykovék immár harmadik Eb-aranyukat nyerték. „Egyelőre nem tudjuk megmondani, mi történt, a szezon eddigi részében és az itteni edzéseken hibátlanul teljesítettünk... A februári szocsi olimpián a mainál sokkal jobban kell majd koncentrálnunk" – nyilatkozta Tranykov a verseny után.

Az érmesek és a magyar versenyzők részvételével megrendezett, pazar gálaműsorral zárult 15 órakor az Eb. A férfi versenyben a 16. helyen zárt Kim Lucine egészen egyedi gálaelőadással lépett jégre: a monacói korcsolyázó Super Mariónak öltözve a világhírű videojátékot keltette életre, s ebben segítségére volt egyik riválisa, a cseh Tomas Verner, valamint a női verseny bronzérmese, Carolina Kostner is.

páros, Európa-bajnok:

-----------------------------

Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (Oroszország) 220,38 pont

2. Kszenija Sztolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 207,98

3. Vera Bazarova, Jurij Larionov (Oroszország) 201,61

a csütörtöki, pénteki és szombati végeredmények:

férfiak, Európa-bajnok:

Javier Fernandez (Spanyolország) 267,11 pont

2. Szergej Voronov (Oroszország) 252,55

3. Konsztantyin Mensov (Oroszország) 237,24

...30. Forgó Kristóf

nők, Európa-bajnok:

Julija Lipnyickaja (Oroszország) 209,72 pont

2. Agyelina Szotnyikova (Oroszország) 202,36

3. Carolina Kostner (Olaszország) 191,39

jégtánc, Európa-bajnok:

Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 171,61 pont

2. Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov (Oroszország) 170,51

3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (Nagy-Britannia) 158,69

...21. Turóczi Dóra, Major Balázs