A rajtgép majdnem nyakazott, hó helyett latyakban síeltek

2015.03.17. 14:34

A 90 kilométeres Vasa-futás még akkor is rengeteg indulót vonz, ha hó helyett latyakban kell sífutni. A legendás svédországi versenyen idén is célba ért három magyar.

Az 1922 óta rendezett Vasaloppetre mindig óriási az érdeklődés, a résztvevők számát 15 800 főben maximalizálták, de sokszoros a túljelentkezés. Igazán szerencsésnek mondhatja magát az, akinek sikerül időben regisztrálnia. Erre csak néhány perc van az online rendszerben. Itthonról Pati Nagy Attilának és Vasziljevics Erikának jött össze a nevezés.

Vasa-sztori röviden

A verseny még százéves sincs, de az eredete közel hatszáz évre nyúlik vissza. 1521-ben Gustav Vasa a dánok ellen sereget toborozva sílécen menekült Norvégia felé, Morában állt meg segítséget kérni, de nem kapott, így továbbhaladt. A város vezetői közben meggondolták magukat, és két leggyorsabb sífutójukat küldték Vasa után, hogy hozzák vissza. A későbbi svéd király elég jó iramban haladt, csak 90 kilométer után, Sälenben fogták be. Ha egy sífutó hallja ezt a történetet, utána folyton ott motoszkál benne a gondolat, hogy csak le kéne futni valamikor a Sälen és Mora közötti 90 kilométert.

Svédország amúgy is a sífutás lázában ég, egy héttel korábban ért véget a faluni világbajnokság, és voltak olyanok is, akik mindkettőn indultak. Például a nőknél nyerő lengyel olimpiai bajnok Justyna Kowlczyk, vagy a magyar színekben versenyző, de Svédországban élő Csúcs-Fenyvesi Laura.

A március első vasárnapján rendezett Vasaloppeten pocsék körülmények fogadták a versenyzőket. A szokatlanul meleg miatt a hó inkább hókása lett, amiben lehetetlen rendesen síelni. „A verseny alatt 9-10 fok is volt. Eszméletlen, mennyi pocsolya, patak, átfolyás volt a pályán. Mivel a hóba húzott nyom nem tudott éjszaka kifagyni, egy perc alatt széttaposták a népek. Néha a szervezők kétségbeesésükben beküldtek verseny közben is 1-1 ratrakot, hogy csináljon valamit a pályával, mert katasztrófa volt, de sokat nem ért. Viszont vicces volt, hogy verseny közben jön veled szemben a ratrak a pályán" – mondta Vasziljevics Erika.

A rajtnál sem működött minden tökéletesen, a rajtgép elromlott, az élmezőny egy része fennakadt, mint egy kerítésen. Néhányukat majdnem lenyakazta a kifeszített drót.

Torlódás a rajtnál

A helyiek lelkesek voltak, mindent megtettek, hogy a sífutás sífutásra hasonlítson, traktorral szállítottak havat a kritikus pontokra, hogy eltüntessék a pocsolyákat, de nem sok eredménnyel. A vizes havon természetesen a léc sem igazán siklik jól, a versenyzőknek többször is kellett vaxolniuk menet közben, hogy jobban tudjanak ellépni a tapadós hókásáról.

Pati Nagy Attila és Vasziljevics Erika
Pati Nagy Attila és Vasziljevics Erika

A versenyt a norvég Petter Eliassen nyerte, 4 óra 1 perc 48 másodperccel. Nagyjából ennyi szokott lenni máskor is a győztes idő, de hogy mennyire nehéz volt a szétázott, széttaposott havon haladni, az a többi eredményen látszott meg. A huszadik az általános néhány perc helyett húszat kapott, és egy órán belül a hatszáz helyett csak kétszáz célba érkező volt, nagyon széthúzódott a mezőny.

A magyarok közül Csúcs-Fenyvesi Laura volt a leggyorsabb, 7:57:17-tel ért célba. Pati Nagy Attila 9:05:07, Vasziljevics Erika 9:55:24 alatt teljesítette a távot.