125-tel száguldott a vb-aranyért Ilka Stuhec

2017.02.12. 12:23

A St. Moritz-i alpesi sívilágbajnokságon szuper vasárnapot rendeztek, miután a férfi lesikló verseny a köd miatt elmaradt szombaton.

Előbb azonban a nők kerültek sorra, és az idén fantasztikus formába kerülő szlovén Ilka Stuhec favorithoz méltón megnyerte a futamot.

125-ös sebességgel jött kevéssel a cél előtt, és szüksége is volt erre a tempóra, mert az osztrák Venier 5 századdal előtte volt az utolsó mérőpontnál.

A célban azonban a 26 éves Stuhecnek 4 négy tizedes előnye volt. Venier lett a második, Lindsey Vonn a harmadik.

Vonn az olasz Goggiát szorította le a dobogóról, akinek a pálya vége felé összeakadtak a lécei, és egy óriási mentéssel kerülte el a bukást. Goggia a kombinációban vezetett, de a szlalom elején bukott, így helyezetlen lett.

A férfiaknál a svájci Beat Feuz elviselte a hazai pálya nyomását, és ugyan lassan indult - az első fél percbena 15 legjobb között sem volt -, egyre nagyobb tempót diktált, és senki más nem tudta felvenni a sebességét. Feuz a két hete Grand Slam-győztes Roger Federertől kapta meg a bajnoknak járó elismerést.

A kanadai Eric Guay lett a második, aki a szuper G után újabb érmet szerzett, de 12 századdal elmaradt az első helytől. Guay légmunkája ismét tökéletes volt, a történelmi duplázása azonban elmaradt. Max Franz Ausztriának szerzett egy bronzot.

Élvezetes és remek hangulatú verseny volt, tízen voltak az élen, folyamatosan változott az élmezőny. A negyedik helyen holtverseny lett, a norvég Jansrud és a címvédő svájci Küng között. Amikor Küng célba ért, akkor még ők ketten vezettek.