Jolán
2 °C
4 °C

Meghalt a korcsolyázás legnagyobb legendája

2017.09.29. 20:09

1964-ben és 1968-ban nyerte meg az olimpiát párosban a szovjet Protapopov házaspár. Ljudmilla Bjelouszova pénteken, 82. születésnapja előtt meghalt, ezt adták hírül az orosz honlapok.

Nagy népszerűségnek örvendett Ljudmilla Bjelouszova a Szovjetunióban, férjével - 1957-ben ment hozzá -, Igor Protapopovval kétszer voltak a legjobbak olimpián, emellett még négy világbajnoki címet szereztek együtt 1965 és 1968 között.

"Rendkívüli és lenyűgöző volt a kreatív hatásuk, olyat mutattak a jégen, ami addig ismeretlen volt" - ezt írták róluk legnagyobb sikereik idején.

Olimpián ők tudták először megvédeni az aranyérmüket.

Az őket követő Rodnyina és Zajcev ugyan háromszor voltak a legjobbak az olimpián, mégis Protapopovék voltak a sportág emblematikus alakjai.

1979-ben aztán teljesen váratlanul politikai menedékjogot kértek Svájcban, és csak 2003-ban tértek vissza a szülőföldjükre, a hokilegenda Vjacseszlav Fetyiszov meghívására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?