Az osztrákokon múlik, beszállhatunk-e a téli olimpiába

2017.10.02. 09:37

Kulcsár Krisztián szerint az októberi innsbrucki népszavazás után kezdődhetnek tárgyalások arról, hogy Magyarország vállalna-e szerepet a 2026-os téli olimpiai rendezésében az osztrákok mellett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Digi Sport hétfői Reggeli Start című műsorában kifejtette, a 2026-os téli játékokra az elmúlt héten küldte ki pályázati felhívását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), eddig egyelőre Stockholm, Sion központtal négy svájci kanton és Innsbruck mutat érdeklődést a rendezés iránt.

„Mind a három helyen népszavazás lesz az ügyben, Innsbruckban október közepén" – mondta Kulcsár Krisztián, aki szeptemberben a NOB limai kongresszusán már beszélt ebben a kérdésben az Osztrák Olimpiai Bizottság elnökével.

Legyen világos, az osztrákok mindenfajta külső segítség nélkül meg tudják rendezni a játékokat, de gondolkodnak abban, hogy a gyorskorcsolya számokat máshová vigyék" 

– fogalmazott Kulcsár, aki szerint Innsbruck közelében két megfelelő csarnok jöhet szóba, az egyik Bajorországban, a másik, ha majd megépül, akkor Magyarországon. A MOB elnöke szerint ennek kapcsán érdemes egyeztetni az Osztrák Olimpiai Bizottsággal, ez leghamarabb novemberben lehet. Budapesten egyébként a tervek szerint 2021-re épül fel egy új csarnok, a Nemzeti Korcsolyázó Központ.

Kulcsár Krisztián hangsúlyozta: ez nem jelentene Magyarországnak olimpiarendezést, hanem csak annyit, hogy néhány napon keresztül bizonyos versenyszámokat itt rendeznének. A MOB-elnök úgy látja, az lenne a korrekt, ha magyarországi népszavazást is tartanának az ügyben.