Csak úgy levágtak 97 milliárdot a tokiói olimpiáról

2017.11.07. 10:54

Japánban nem csak amolyan ígéretként kezelik, hogy viszonylag emészthető keretből kihozzanak egy világszintű sporteseményt, a 2020-as téli olimpia szervezőinek tényleg sikert komolyan megvágni a költségvetést. Most épp 97 milliárd forintnak megfelelő összeggel sikerült vágni a büdzsén, méghozzá az eredeti tervekhez képest eltérő építkezési módszerekkel, illetve pár állandó nézőtér ideiglenes lelátóval történő kiváltásával.

A mostani 97 milliárd forintos spórolás csak egy lépés a tavaly indult folyamatban. Akkor Tokió város kormányzója, Koike Juriko rendelte el, hogy vizsgálják felül három helyszínen a beruházás összegét. Akkor nagyjából 25 milliárd dollárnál, vagyis 6,7 ezermilliárd forintnál járt a teljes költségvetés, ezt bő egy év alatt majdnem a felére, 13 milliárd dollárra, 3,5 ezermilliárd forintra sikerült levinni, ami iszonyatos spórolás.

Persze, ha azt nézzük, hogy a 2013-as pályázatban a 25 milliárd dollár negyedéből tervezték kihozni az olimpiát, még így is komoly túlköltekezésnél járnak.