Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nem sok nyoma marad a koreai téli olimpiának

2018.09.20. 09:54

Egyre valószínűbb, hogy lebontják a phjongcshangi téli olimpia helyszíneinek nagy részét, mivel túl költséges a fenntartásuk, írj az MTI.

Hét hónappal az olimpia befejezése után a létesítmények - sípályák, stadionok, csarnokok - nagy része üresen áll, vagy már erősen leromlott állapotban van, és bár az olimpia előtt több tanulmány készült arról, hogy ezeket hogyan lehet majd hasznosítani, ebből egyelőre szinte semmi nem valósult meg.

„Őszintén szólva nem látom, hogy lenne más mód" - mondta az esetleges bontásról Szang Hodzsun, a Koreai Gazdasági Kutatóintézet munkatársa. A fenntartási költségeket - évente mintegy 5,3 millió dollárt - valakinek, azaz a koreai vagy a regionális kormányzatnak ki kell fizetnie, de erre egyikük sem hajlandó.

"A korábbi rendezők története nem túl biztató, nagyon kevesen tudtak akár csak turisztikai látványosságot csinálni a helyszínekből" – mondta Szang Hodzsun.

A Koreai Köztársaság 13 milliárd dollárt költött az olimpiára, illetve annak előkészületeire: ebből 110 milliót fordítottak a központi stadionra, amelyet azóta már lebontottak.