Igazságos döntést remélnek a műkorcsolyázó doppingügyében

2023.11.11. 12:08
Az Orosz Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) reméli, hogy igazságos döntés születik Kamila Valijeva, Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó doppingügyében, amelyet a Sportdöntőbíróság (CAS) tárgyal Svájcban.

Az eljárás többi résztvevőjéhez hasonlóan mi is igazságos döntést várunk a bíróságtól 

– áll a RUSADA közleményében. 

Ahogy korábban már írtunk róla: szeptemberben megkezdődött a 17 éves sportoló tárgyalása – amelyet elhalasztottak november 9–10-re további dokumentációk megszerzésének kérése miatt, miután a 2021-es nemzeti bajnokságon egy a trimetazidin nevű tiltott szert találtak a szervezetében, amely az anyagcserére hat. 

A teszt eredményét azonban csak egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy tavaly a pekingi téli olimpián Valijevával az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) csapatban aranyérmet nyert. 

2022 novemberében a RUSADA azt mondta, hogy Valijevát nem terheli gondatlanság vagy vétség – ennek ellenére a nemzeti bajnokságból kizárták –, ugyanis véletlen vette be a tablettát, hiszen ez a nagypapája szívgyógyszere volt, amelyet csak összekeverhetett az ideiglenes olimpiai bajnok műkorcsolyázó.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szeretné megfosztani az oroszokat az olimpiai címtől, illetve négyéves, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) pedig legalább kétéves eltiltást szeretne Valijevának.

A CAS pénteki közleményében az áll:

„A feleket tájékoztattuk, hogy az ügyben eljáró testület most tanácskozik, és elkészíti a döntését tartalmazó ítéletet, amelyet várhatóan 2024. január végéig közölnek".