Szávay Ágnes felállt a padlóról és nyert

2008.06.25. 18:59 Módosítva: 2008.06.25. 22:32
Másfél órán át árnyéka volt önmagának, borzasztóan játszott Szávay Ágnes az angol nemzetközi teniszbajnokságon, közel állt a kieséshez. A román Niculescu a meccsért adogatott, innen jött vissza a magyar teniszező, egyenlített, és a harmadik szettben már esélyt sem hagyott ellenfelének.

A tizenötödik kiemelt Szávay Ágnes a hatos pályán kezdte második fordulóbeli mérkőzését a világranglista nyolcvanhetedik helyén álló román Monica Niculescuval. A román játékos élete legjobb eredményét érte el, Grand Slam-tornán eddig mindig kiesett az első körben. Szávay első fordulóbeli magabiztos sikere után nyugodtan készült, riválisa azonban hangoztatta, neki sincs oka aggodalomra, nincs veszítenivalója.

Az egy évvel idősebb Niculescu kezdte, és gyorsan hozta is adogatását. Szávay első szervagémjében két bréklabdát hárított. 2:2 után a román bizonytalanul adogatott, Szávay jól támadott, megszerezte a vezetést, aztán érthetetlenül megzavarodott, elhamarkodottan támadott saját játékában, kettős hibákat is ütött.

Niculescu egyenlített, előnybe került, akkor azonban Szávay is jól szervált, nem hagyta, hogy tovább nőjön a különbség. Utána eljutottak 5:5-ig, Szávay két fogadóesélyt is kihagyott, akkor sem volt türelme, sürgette a játékot, újra hátrányba került.

Adogatásánál háromszor egymás után ütötte hálóba a labdát, ezt még ki tudta egyenlíteni, de a második játszmalabdát már nem tudta hárítani, bután rövidített, befutotta a labdát a román.

Az első játszmában fonákja többször kihúzta a bajból, de tenyeres oldalról feltűnően bizonytalan volt. Rengeteg ki nem kényszerített hibával játszott, szerencséje sem volt, leginkább önmagát büntette. Ellenfele semmi különöset nem csinált, csak kihasználta indiszponáltságát.

A második játszma elejére sem higgadt le, 3:0-ra meglépett a román, néha már jó gondolatai sem adódtak, feleslegesen próbálkozott rövidítésekkel, ahelyett, hogy türelmesen kivárt és mozgatott volna. A fej feletti röptéknél megdöbbentően gyenge volt, ez is jelezte szétesését. Nagy nehezen kiszenvedte első játékát, de nem adott neki lendületet, röptéi is cserben hagyták.

Ezután még inkább tanácstalan volt, szerváját kis híján az alapvonalon is túlütötte, de utána átmenetileg összekapta magát. A románon látszott, nem túl jó képességű, mégis túl bátran akart volna kezdeményezni.

4:2-nél egy gyötrődős játékot a maga javára fordított Szávay, pedig már semmi negyvenje volt. Ez sem adott neki lendületet, noha a román már nagyon kajla tenyereseket ütött. Jellemzően kettős hibával ért véget a gém, ráadásként érthetetlenül átfordult Szávay a fonák oldalán tenyeresre.

Niculescu 5:3-nál a meccsért adogatott, Szávay ekkor végre önmagát idézte, igaz, lecsapása ezúttal is a hálóban landolt.

Mintha végre ráérzett volna, hogyan kell játszani, milyen ütéseket kell választani, nagyon könnyen hozta a következő gémet, egyenlített. 5:5-nél visszatért az önbizalma is, már elhitte, hogy egy átlagos teniszezőt le tud győzni.

Sokadik bréklabdáját értékesítette, 6:5-re vezetett, majd egy ugyanilyen hosszú gémben az ötödik szettlabdáját beütötte.

Az egyenlítés megnyugtatta, a harmadik játszmában pillanatok alatt 4:0-ra vezetett. Niculescu megtört, két gémet még nyert, de a meccs ezen szakaszában már kijött a tudáskülönbség. A Monte-Carlóban élő Szávaynak forintban ötmillió járt ezért a sikerért.

A következő körben a Francesca Schiavone-Medina Garrigues meccs győztesével játszik, az előbbi a huszadik kiemelt. Utána jöhetne a szerb világelső Ana Ivanovics, aki nagyon megszenvedett a francia Natalie Dechy ellen, csak 10:8-ra nyert a döntő szettben.

Egyéniben aratott győzelme után párosban - Dinara Szafina oldalán - is győzött Szávay Ágnes a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. A tizedikként rangsorolt magyar, orosz duó két játszmában verte a Tathiana Garbin, Marija Koricceva olasz, ukrán kettőst, és a következő körben az Emilie Loit, Pauline Parmentier francia páros lesz az ellenfele.

Szávay csütörtökön a 7-es pálya harmadik mérkőzésén mutatkozik be vegyes párosban a svájci Yves Allegro oldalán. Ellenfelük a brit Alex Bogdanovic, Melanie South duó lesz.