Szávay Ágnes előtt szabad az út

2008.06.27. 19:43
Az angol nemzetközi teniszbajnokság harmadik fordulójában a tizenötödik helyen kiemelt Szávay Ágnes a spanyol Medina Garrigues ellen a második szettben átmeneti hullámvölgybe került, utána viszont magabiztosan verte hat évvel idősebb ellenfelét. Túl sok ki nem kényszerített hibát ütött ezúttal is, de megfelelően ellensúlyozta majdnem hibátlan röptéivel, kemény fonákjaival valamint elütéseivel. Három perc híján két órát töltött a pályán.

Szávay Ágnes a második fordulóbeli játéka után önkritikusan bevallotta, kínjában már önmagán nevetett, a román Niculescu azonban nem tudta kihasználni gyengeségét. A második játszmát kiszenvedte, a harmadikban megtalálta a fonalat, és 6:2-re nyert, egyszersmind a harmadik fordulóba lépett. Wimbledonban eddig még sohasem jutott el, vagyis péntek délután felszabadultan játszhatott, hiszen tavaly szerzett pontjait már megvédte.

A spanyol Medina Garrigues egyáltalán nem látszott verhetetlen ellenfélnek, hiszen pályafutása alatt mindössze négy meccset nyert meg, ebből kettőt ezen a héten. A huszonöt éves spanyollal eddig egyszer mérkőzött, akkor nyert, élete egyik első nagy győzelme volt, hiszen még tizenhét évesen verte kemény pályán.

A tizenkilenc éves Szávay nem kezdett jól, az első két pont riválisáé lett, utána egy kettős hiba után bréklabdája is volt, de azt a magyar hárította. Majd másodikra ászt szervált, és egy finom röptével be is fejezte a gémet. A spanyol átmenetileg ragadt rá, de két adogatását is semmire hozta, jóval könnyebben, mint a spanyol.

3:2-nél Szávay három fogadóesélyhez jutott, ebből a másodikat már kihasználta egy tökéletes elütéssel. A spanyol gyengén adogatott, első szervái rendre a hálóba mentek, másodikra pedig lassúkat ütött, ezzel esélyt adott az azonnali támadásokra.

Szávay saját játékát megerőltetés nélkül, ismét nullára hozta, a következő gémben egy pazar rövidítés után játszmalabdához jutott, de nem tudta értékesíteni, ez pedig kihatással volt a következő percekre. Amikor a szettért szervált, kissé kapkodott, rosszkor ütött kettős hibát, 5:4-re feljött a spanyol, majd egyenlített is.

6:5 után Garrigues a szettben maradásért adogatott, pontosan játszott, következhetett a rövidítés. Az első pont a magyaré, kettő a spanyolé, kettő újra Szávayé. Garrigues utána elütött egy fonákot, majd Szávay ütött egy jó röptét. Aztán egy rossz fonákot, majd egy jó tenyerest. Három játszmalabda jött tehát, a harmadiknál ő szervált, és Garrigues a hálóba vágott egy viszonylag könnyű labdát, így a magyaré lett az első játszma.

A második szett egy spanyol gémmel kezdődött, erre Szávay nullára nyerte a sajátját. 2:2 után a spanyol került lépéselőnybe, ráadásként duplán, mert Szávay nullára veszítette el saját adogatását. Utána csak lézengett a pályán, a szett hajrájában pontot is alig nyert. A hullámvölgy érezhető volt, csak annak mértéke volt kérdéses, nem véletlenül kért egy kis szünetet.

A harmadik gémben az első adogatást egyiken sem tudták hozni, Szávay utána megint lépéselőnybe került, és most végre hozta szervagémjét, és máris 3:1-re vezetett.

Utána mindketten hoztak egy-egy gémet, majd Szávay egy kiváló fonákkal - a két vonal találkozására ütötte a labdát – és egy szép tenyeressel elnyerte ellenfele adogatójátékát. A meccsért szervált, két ászt és egy ász értékűt vágott, és nyerte 6:2-re a döntő játszmát.

A nyolcaddöntőben a világranglistán 133. kínai Cseng Csiével találkozik, aki nagy meglepetésre simán, 6:1, 6:4-re legyőzte a világelső szerb Ana Ivanovicsot.