Orosz vert oroszt, szerb vert szerbet

2008.11.04. 21:08 Módosítva: 2008.11.04. 21:14
A dohai WTA-világbajnokság első játéknapján az egy nemzetbeliek csatáját előbb Zvonarjova, majd Jankovics nyerte, a nap záró mérkőzésén Szafina hatalmas lendülettel kezdett, de Venus Williams elkapta a fonalat és felőrölte az orosz ellenállását.

Két orosz csatájával kezdődött a 4,55 millió dolláros női tenisz-világbajnokság, amelyen elvben a világranglista nyolc legjobbja vesz részt. A kilencedik Zvonarjova azért került be, mert honfitársa, Marija Sarapova sérülés miatt nem tudott indulni.

tenisz1

Vera Zvonarjova élt a lehetőséggel, a nyitó meccsen nagyon megverte a szintén orosz, a világranglistán 7. Szvetlana Kuznyecovát. Az első szettet azért még nagy küzdelem jellemezte. Minden pontért hatalmas csata folyt. Zvonarjova kétszer brékelt, ez bőven elég volt.

A második már valóban sima volt, Kuznyecova első adogatásánál brékelőnyben került a Zvonarjova, 5:3-nál a meccsért adogathatott, be is húzta, 69 perc alatt meglett az első meccs. A két teniszezőnek ez volt a 11. találkozója, Zvonarjova 7-4-re szépített. Legutóbb 2006-ban, Moszkvában találkoztak, akkor is Zvonarjova nyert.

Az oroszok után szerbek néztek farkasszemet. A világranglistát éppen vezető Jelena Jankovics és a legutóbb június 9-én első Ana Ivanovics csapott össze. A találkozó 1 óra 28 percig tartott, Jankovics nyert. Mindkét szettben 2-1 volt adogatóelőnyök aránya Jankovics javára. A világelső két év és öt elveszített meccs után tudta legyőzni honfitársát. Kettejük párharca így is 6-2-re áll Ivanovics javára. A meccset befejező utolsó labdamenetek egyike előtt Ivanovics megsérült, az orvos is bejött hozzá, de végül – ha vesztesen is – végig tudta játszani a találkozót.

tenisz2

A bordó csoport nyitó meccsét az orosz Dinara Szafina és az amerikai Venus Williams vívta. Csak másodszor találkozott a két játékos, a premiert idén Stuttgartban Venus Williams nyerte, aki nyolcadik a világranglistán, szemben az orosz második helyével.

Esélyeshez méltóan hatalmas lendülettel kezdett Szafina, 10 perc után 3:0 volt javára, rögtön brékelőnybe került. 5:3-ig mindkét fél hozta az adogatását, Szafina az első szettért adogathatott, de megremegett az ütő a kezében. Williams szívósan ütögette vissza a labdákat, az orosz a harmadik kettős hibáját is elkövette, így oda lett a brékelőny, az amerikai egyenlített, fordított, 61 perc alatt hozta az első szettet.

tenisz3

A második játszma elején Venus sorrendben harmadszor is elvette Szafina adogatását, a világranglista másodikja hat elveszített játék után tudott nyerni egyet. A játszma nagy küzdelmet és magas színvonalú játékot hozott. A végén Szafina nyolcadjára is kettős hibáját vétetett, elveszítette adogatását, ezzel az egészet is. Williams győzelemmel mutatkozott be 1999 és 2002 után, pályafutása harmadik világbajnokságán.

WTA-világbajnokság, a pénzdíj 4,55 millió dollár.

Fehér csoport: Zvonarjova (orosz)-Kuznyecova (orosz) 6:2, 6:3, Jankovics (szerb)-Ivanovics (szerb) 6:3, 6:4.

Bordó csoport: V. Williams (amerikai)-Szafina (orosz) 7:5, 6:3.