Andy Murray végigverte a világelsőket

2009.01.11. 15:50 Módosítva: 2009.01.11. 16:01
Véget értek az idei teniszévad első versenyei: Andy Murray megint legyőzte Federert, egy hét alatt másodszor. Chennaiban a szabadkártyával induló Somdev Devvarman okozott nagy meglepetést, döntőbe jutott. Czink Melinda sorrendben második tornáján jutott a selejtezőben minden meccsét megnyerve a főtáblára. A jövő héten kezd Szávay Ágnes.

Eddig egyértelműen Andy Murray az idei teniszszezon embere: a Capitala World Championshipen legyőzte Federert és Nadalt is.

Dohában ismét megverte Federert, és nem csak a győzelemért kapott 183 ezer dollárnak és 250 ATP-pontnak, hanem annak isörülhet, hogy alig több mint egy hét alatt a világ jelenleg két legjobbnak tartott játékosát letudta győzni, a svájcit kétszer is.

Ráadásul megvédte dohai bajnok címét, ami korábban csak Federernek és a svéd Stefan Edbergnek sikerült. Pályafutása kilencedik sikerét aratta, ha így folytatja a skót, ő lehet 2009 meglepetése.

Chennaiban a legnagyobb menetelést a szabadkártyával induló indiai Somdev Devvarman produkálta. A világranglistán csak 202. helyen álló játékos élete legnagyobb sikerét érte el, három kiemeltet, a spanyol Moyát, a horvát Karlovicot és a sérülés miatt visszalépő német Schüttlert verte ki.

A fináléban szintén egy horváttal, a fiatal és nagyon nagy tehetségnek tartott Marin Ciliccsel találkozott. A horvát brékelőnyét kihasználva nyerte az első szettet. Devverman azonban, aki természetesen a hazai közönség támogatását is élvezte, hihetetlen nagyot küzdött a második játszmában. 5:2-ről kapaszkodott vissza, egyenlített, sőt 6:6 után jöhetett a rövidítés, amelyet aztán Cilic könnyedén nyert 7:3-ra. Ez volt a horvát második tornagyőzelme.

Cilic korábban New Havenben nyerte élete első tornáját, 2008-ban az 59. helyről jött fel a 23-ra, a szezont a 27. helyről kezdte. A horvát teniszező a harmadik kiemeltje volt a tornának. Cilic egyébként a sérülés miatt visszalépett és az Australian Opent is lemondó Nyikolaj Davigyenko ágán jutott el a fináléig.

A nyolcadikként rangsorolt cseh Radek Stepanek győzött a brisbane-i tenisztorna férfi egyesének döntőjében, három játszmában legyőzve az előzetesen esélyesebbnek ítélt, harmadikként kiemelt spanyol Fernando Verdascót.

A 30 éves Stepanek profi pályafutásának mindössze harmadik ATP-tornagyőzelmét érte el. Korábban Rotterdamban (2006) és Los Angelesben (2007) tudott győzni. Ezen a viadalon Novak Djokovics első körben történt búcsúja volt a legváratlanabb esemény.

Közben az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtti utolsó két tornát rendezik a jövő héten. A Tour Aucklandba és Sydneybe költözik, mindkét helyen 250-es tornát rendeznek és 480 ezer dollár körüli összeget osztanak szét a résztvevők között. Új-Zélandon Del Potro és Ferrer lesz a két első számú kiemelt, Sidneyben Djokovics és a francia Simon. A legjobbak, Nadallal, Federerrel és Murray-vel már csak Melbourne-ben találkozhatunk majd.

A nők két tornát fejeztek be vasárnap hajnalban és két újabbal folytatják a felkészülést az Australian Openre.

Brisbane-ben, ahol előbb a francia Mauresmo kiverte Ana Ivanovicsot, majd sérülés miatt kellett visszalépnie, a második helyen kiemelt Viktoria Azarenka nyert. A finálében könnyedén verte a francia Marion Bartolit, aki a kitűnő teljesítménnyel a selejtezőből a főtáblára jutó Czink Melindát győzte le a második körben.

A világranglista-14. fehérorosz, de az Egyesült Államokban élő Azarenka, pályafutása első tornagyőzelmét aratta, négyszer volt döntős, először sikerült nyernie úgy, hogy harmadszor is legyőzte francia riválisát.

Aucklandban Jelena Gyementyeva érvényesítette a papírformát, első kiemeltként honfitársát, Jelena Vesznyinát verte a döntőben, elég simán 6:4, 6:1-re. Gyementyeva a világranglistán a 4. helyről kezdte a tornát. A hasonlóan csinos Vesznyina pedig a 63. volt. Ahogy korábban kétszer, ezúttal is az esélyesebb nyert, Gyementyeva karrierje 12. sikerét aratta.

A férfiakkal együtt a nők is Sydneyben folytatják, ahol már Serena Williams és Dinara Szafina is ott lesz a WTA Premier-es tornán.

Négy meccslabdát hárítva élte túl az első kört az első helyen kiemelt amerikai Serena Williams a Sydney International elnevezésű tenisztornán, ahol végül is három játszmában legyűrte az ausztrál Samantha Stosurt.

A fiatalabbik Wiiliams nővérnek ez volt az első idei meccse azt követően, hogy kiheverte tavaly év végi térdszalag-sérülését.

A szintén ausztráliai Hobartban Czink Melinda folytatta idei remek szereplését. A selejtezőből megint a főtáblára jutott, így már 16 pont és 1725 dollár egészen biztosan a zsebben van. A kvalifikáció során a grúz Tatisvili, a fehérorosz Pucsek és a temesvári születésű, de román színekben versenyző Gallovits Edinát győzte le. Czink a három meccse alatt egyetlen szettet sem veszített. A főtáblán az orosz származású, de olasz Tathiana Garbin ellen kezd, aki jelenleg az 52. a világranglistán.

Nem csak Czinkért, hanem Szávay Ágnesért is szoríthatunk, aki a torna 5. kiemeltje és az első ellenfele az Aucklandban az elődöntőig menetelő brit Anne Keothavong lesz.

A torna öt találkozóval már elkezdődött, rögtön kiesett az első körben a második kiemelt, svájci Patty Schnyder.

Eredmények

Qatar Exxon Mobil Open, Doha (a pénzdíj: 1 110 250 USD)

Férfi egyes, döntő: Murray (brit, 3)-Roddick (amerikai, 4) 6:4, 6:2

Chennai Open 2009 (a pénzdíj: 450 ezer USD)

Férfi egyes, döntő: Cilic (horvát, 3)-Devvarman (indiai) 6:4, 7:6(3).

Brisbane International, Brisbane (a pénzdíj: 484 750 USD)

Férfi egyes, döntő: Stepanek (cseh, 8.)-Verdasco (spanyol, 3.) 3:6, 6:3, 6:4

Brisbane International, Brisbane (pénzdíj: 220 ezer USD).

Női egyes, döntő: Azarenka (fehérorosz, 2.)-Bartoli (francia, 3.) 6:3, 6:1.

ASB Classic, Auckland (a pénzdíj: 220 ezer USD)

Női egyes, döntő: Gyementyeva (orosz, 1.)-Vesznyina (orosz) 6:4, 6:1.

Medibank International, WTA Premier, Sydney (pénzdíj: 600 ezer USD)

Női egyes, 1. forduló: S. Williams (amerikai, 1.)-Stosur (ausztrál) 6:3, 6:7(4-7), 7:5 Kuznyecova (orosz, 5.)-Peng (kínai) 3:6, 6:1, 6:3 A. Radwanska (lengyel, 6.)-Bammer (osztrák) 6:4, 6:3.

Moorilla Hobart International, WTA International, Hobart (a pénzdíj: 220 ezer USD)

Női egyes, 1. forduló: K. Bondarenko (ukrán)-Rybarikova (szlovák) 6:4, 6:7(6), 1:6, Benesova (cseh)-Tanasugarn (thaiföldi, 8.) 7:5, 7:5, A. Bondarenko (ukrán, 7.)-Niculescu (román) 6:4, 2:6, 6:2, Kvitova (cseh)-Peers (ausztrál) 6:0, 6:0, Pironkova (bolgár)-Schnyder (svájci, 2.) 6:2, 6:4.