A férfi címvédőt kivágták Melbourne-ben

2009.01.27. 14:03 Módosítva: 2009.01.27. 14:20

Négy mérkőzést rendeztek az egyesekben, nők és a férfiak is az elődöntőbe jutásért játszottak az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Djokovics nem tudta befejezni a Roddick elleni meccsét, feladta a küzdelmet. Federer megdöbbentően könnyen intézte el Juan Martin Del Potrót. Zvonarjova simán, Szafina nehezen lépett tovább.

Nem jutott az elődöntőbe a címvédő Novak Djokovics az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A harmadikként rangsorolt szerb játékos a negyedik szettben feladta Andy Roddick elleni mérkőzését. A hetedik helyen kiemelt amerikai a játszmákat tekintve 2-1-re vezetett, és a negyedik szakaszban is nála volt az előny.

000T TRDV461487

Djokovics már a harmadik szettben orvosi segítségek kért, a beszámolók szerint elcsigázottnak tűnt. Aztán még folytatta a mérkőzést, de a negyedik játszma harmadik játéka után jelezte, visszalép, A szerbből rengeteget kivett a Bagdatisz elleni nyolcaddöntő. Roddick pályafutása során negyedszer jutott be a legjobb négy közé az ausztrál nyílt bajnokságon.

"Ki voltam facsarva. A mérkőzés előtt nem éreztem semmi különöset, csak rosszul aludtam. Aztán a találkozó során izomgörcseim voltak, egy idő után egyszerűen nem tudtam mozogni, a szerváim sem sikerültek úgy, ahogy szerettem volna - mondta a 36 fokos hőségben játszott mérkőzés után Djokovics. - Nagyon sajnálom, hogy így ért véget számomra a torna. Megpróbáltam a legjobbat kihozni magamból, de a körülmények nem kedveztek nekem. Két napja hajnali fél háromkor fejeztem be a mérkőzésemet, fél hatkor feküdtem le, nem tudtam edzeni és összeszedni magam. Az időjárási viszonyok szélsőségesek voltak, ez jobban zavart engem, mint ellenfelemet. Előzőleg kértem a szervezőket, hogy este játszhassak, de nem hallgattak meg. Soha nem adok fel mérkőzést ok nélkül. Motivált voltam, folytatni akartam a küzdelmet, noha már korábban is feladhattam volna, végül a testem nem bírta."

"Nagyon elégedett vagyok a játékommal, minden elemében jól ment - kezdte értékelését Roddick. - Novak kiválóan teniszezett az első szettben, de azon voltam, hogy tartsam a lépést. Én semmit sem vettem észre a gondjaiból addig, amíg orvosi segítséget nem kért. Nehéz mérkőzései voltak előzőleg, nyilván felélte a tartalékait. Jó erőben éreztem magam, edzőmmel az elmúlt időszakban a fizikai felkészülésre helyeztük a hangsúlyt. Persze az is igaz, hogy ettől még nem üti meg jól a labdát az ember."

A Federer-Del Potro meccs zárta a keddi programot. A svájci az elején gyorsan brékelt, 35 perc alatt behúzta ez első szettet. A másodikban is könnyedén folytatta, egymás után hatszor vette el Del Potro adogatását, 26 perc alatt, 6:0-ra nyert, majd 5:0-ra elhúzott a harmadik játszmában is, és végén hozta saját adogatását.

000T TRDV460490

Az argentin egyszerűen nem találta a Federer elleni játék ellenszerét, az egész meccstől elment a kedve, 13 gémet vesztett sorozatban. Grand Slam-torna negyeddöntőjében, a második a nyolcadik kiemelt ellen, nagyon ritkán nyer ennyire könnyedén. Nyolcvan percig tartott a meccs.

A nőknél az orosz Vera Zvonarjova lett az első elődöntős, miután simán nyert a francia Marion Bartoli ellen, aki korábban a világelső Jelena Jankovicsot búcsúztatta.

Véget ért Jelena Dokic menetelése. Az egykori élteniszező saját bevallása szerint már annak is örült volna a torna elején, ha legalább egy kört megy. Ehhez képest Dinara Szafinával az elődöntőbe jutásért meccselt. Hatalmas csatára késztette a világranglista-elsőségre esélyes oroszt.

Az első szettben Szafina került brékelőnybe, a másodikban Dokic. A döntő játszmában 4:4-ig fej-fej mellett haladtak, aztán Szafina a döntő pillanatban brékelt, majd a következő gémben két bréklabdát is hárított, fordított, beütötte a meccslabdát. Az utolsó szett 57 percig tartott.

000T TRDV461652

Dokic, aki a 187. helyről rajtolt a torna előtt, a negyeddöntőért 500 pontot kapott, amivel a 85. hely környékére jöhet fel. Ha nem Serena Williams vagy Jelena Gyementyeva nyeri az egyest (egymás ellen játszhatnak a döntőbe jutásért, ha nyerik a negyeddöntőjüket), akkor Szafina lesz jövő héttől a világelső.

Australian Open, negyeddöntők

Férfiak: Roddick (amerikai, 7.)-Djokovics (szerb, 3.) 6:7 (3-7), 6:4, 6:2, 2:1. Federer (svájci, 2)-Del Potro (argentin, 8) 6:3, 6:0, 6:0.

Nők: Zvonarjova (orosz, 7.)-Bartoli (francia, 16.) 6:3, 6:0, Szafina (orosz, 3)-Dokic (ausztrál) 6:4, 4:6, 6:4.