Szávay a második fordulóba jutott Acapulcóban

2009.02.24. 21:06

Legyőzte ellenfelét a mexikói WTA-tornán Szávay Ágnes: a legjobb magyar teniszezőnek szeptember óta először sikerült túljutnia az első fordulón.

Ez a csata sem volt egyszerű, pedig ellenfele, a fehérorosz Anna Orlik csak 16 éves és a 739. a világranglistán, szabadkártyával indult a versenyen. A meccs végül 1 óra 55 perc alatt ért véget.

Az első játszmában Szávay kétszer került brékelőnybe, a második után 7:5-re tudta hozni a játszmát, az első szerváinak csak a 67 százalékát tudta érvényesíteni.

A második játszma könnyebbnek tűnt, ebben is két brékelőnnyel indult Szávay, sőt 5:2-nél már a meccsért adogathatott a magyar lány. Jellemzően nem bírja az utóbbi időben a feszültségeket Szávay, mert a döntő pillanatban, megint hibázott. Sőt az Egyesült Államokban tanuló ellenfele, pillanatok alatt 5:4-re felzárkózott. Majd a végjátékban kétszer is elvette a magyar adogatását, és 5:5-nél már megint egyenlő volt.

Aztán Szávay összekapta magát, a meccset fogadóelőnyből hozta, de kínkeservesen. Ennél azért mindenki sokkal könnyebb győzelemre számított. Ellenfele egy nagyon tehetséges, de nagyon fiatal versenyző. A junior világranglistán is csak a 63. helyen áll (őt azért Babos Tímea és Susányi Zsófia is előzi), negyeddöntős volt a juniorok között az idei Australian Openen.

Szávay a selejtezőből került fel úgy, hogy a kvalifikáció utolsó körében kikapott honfitársától, Arn Grétától. Pedig Szávaynak már meccslabdája is volt. Azt már a találkozó előtt tudni lehetett, hogy veresége ellenére, Szávay biztosam főtáblás lesz, hiszen az észt Kanepi betegség miatt visszalépett. Így aztán meccslabdáról nyert Arn, ezzel két magyar jutott a legjobb 32 közé, ráadásul Szávay egy könnyebb ágra került, a szabadkártyás fehérorosz ellen kezdett, aki könnyebb ellenfélnek ígérkezett, mint az Arn Grétának jutó Gallovits Edina. Szávaynak azért kellett selejtezőt játszania, mert túlságosan későn jelentkezett a tornára, így már csak ott maradt neki hely.

Szávay végül nyert, de iszonyatosan nehezen. Az utóbbi időben semmi nem jön össze neki. Sorra veszítette el meccseit, az edzőjével Kuhárszky Zoltánnal is szakított, a Fed Kupán sem tudta úgy segíteni a csapatot, pedig a torna előtt, különösebb optimizmus nélkül, továbbjutásról beszélt a szakma.

Szávay Ágnes következő ellenfele az olasz Roberta Vinci lesz, aki a 70. helyen áll a világranglistán, és az első fordulóban a hatodik kiemelt cseh Safarovát verte. A két játékos 2005-ben már találkozott egymás ellen, akkor az olasz nyert 6:3, 6.4-re.

Abierto Mexicano Telcel, Acapulco, Mexikó, International Series (a pénzdíj: 220 ezer USD). Női egyes, 1. forduló: Szávay-Orlik (fehérorosz) 7:5, 7:5.