Bundázástól tartanak Wimbledonban

2009.06.18. 16:03

A hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon minimum hat, de inkább 12 játékos mérkőzéseit figyeli majd kiemelten a TIU (a tenisz tisztaságára ügyelő szervezet), miután a The Independent nyomozása alapján több játékos az eredmények manipulálásával gyanúsítható. A megfigyeltek között lesznek oroszok, spanyolok és olaszok is, elsősorban olyanok, akiknek a mérkőzéseire korábban gyanúsan nagy összegű fogadásokat kötöttek.

Az ATP közölte, már ismeri azt az orosz és olasz csoportot, amely a fogadásokat köti, és tisztában van azzal is, kik a megvesztegethető játékosok, akik közül többen a ranglista első 50 helyezettje között vannak. A wimbledoni szervezők közölték, senki ellen sem indítottak eljárást, a TIU vezetője, Jeff Reese pedig elmondta, az elmúlt két évben végzett, mintegy 40 mérkőzést érintő nyomozás eredményét nem hozzák nyilvánosságra, de a fogadók közül többet letartóztattak.

Az olasz maffia és a sportfogadás

A börtönt 2006-ban vádalkuval megúszó Michael Franzese (a bérgyilkos Sonny Franzese fia) elmondta, hogyan működött az eredmények manipulálása. "Elkezdtük figyelni a játékosokat, tudtuk, melyik szeret játszani, vagy vitte el a válás mindenét. Amikor már eléggé el volt adósodva, felajánlottuk neki a segítségünket, és amikor már annyival tartozott, hogy esélye sem volt törleszteni, feldobtuk neki a lehetőséget, hogy törlesszen másként." Az egykori maffiózó hozzátette, butaság azt gondolni, hogy bármelyik sport kivételt jelent, mindenhol jelen van a bundázás. "Ha nem is a győztes személyéről, de az eredmény alakulásáról javarészt a háttérben munkálkodók gondoskodnak" – tette hozzá Franzese

Annyit kiderített az Independent, hogy a spanyol Oscar Hernandez és az osztrák Daniel Koellerer már megfigyelés alatt áll, miután a hollandiai Ordina Open első fordulójában szokatlanul nagy összeget tett a későbbi győztes spanyolra egy lelátón ülő, a notebookjáról fogadásokat kötő orosz állampolgár. Hasonló a helyzet a francia Jean-René Lisnard és a belga Christophe Rochus Monte Carlo Mastersen lejátszott mérkőzésével.

A lap emlékeztet az első jelentős bundabotrányra, amely egy 2007-es Davigyenko–Argüelo mérkőzés körül alakult ki. Az orosz a ranglista 5. helyén állt, esélyes volt a 87. argentin ellen, a Betfair fogadóirodához mégis több százezer dollár értékben futottak be fogadások Argüelóra, aki Davigyenko sérülése miatt nyerte a meccset. A Betfair (a sportfogadás történetében először) minden fogadást érvénytelennek nyilvánított.

Még néhány gyanús mérkőzés

2003: A spanyol Vicentére leadott tétek nagysága miatt 6 órával a Kafelnyikov elleni meccs előtt leállították a fogadásokat. Vicente korábban 11 meccsen képtelen volt nyerni, de a ranglista-4. oroszt verte.
2003: A spanyol Lopez a 2. szettben feladta a finn Nieminen elleni meccset, az ATP jelezte, szokatlanul nagy összeget tettek korábban a finnre.
2006: Az olasz Volandri bombafavoritnak számított honfitársa, Vagnozzi ellen, mégis csak 2-1-re tudott győzni. A háromszettes sikerre befutott óriási összegű fogadások miatt az osztalékot 7/2-ről 1/1-re változtatták.
2007: Ismét Volandri, az olasz ezúttal szett- és brékhátrányban táltosodott meg, és nyert három játszmában, miután az online fogadóirodáknál megfelelően nagyot ugrott a győzelmére fizetett osztalék.