Egy órán belül esett ki Szávay és Czink

2009.06.23. 22:28 Módosítva: 2009.06.23. 22:52

Egy könnyen elbukott első játszma után hatalmasat küzdött Czink Melinda, de így sem tudta legyőzni az egykori világelső, a 2006-os tornát megnyerő Amélie Mauresmót. Az egy óra 25 percig tartó csatában Mauresmo 6.1, 4:6, 6:2-re nyert és jutott a második fordulóba. Szávay Ágnes 26 ki nem kényszerített hibát vétett, gyakorlatilag ő nyerte meg a meccset a belga Flipkensnek, 5:7, 4:6 lett a vége

Nagyon rosszul kezdődött a meccs Czink számára, de már a sorsolás után mindenki tudta, hogy nagyon nehéz lesz az egykori világelső Amélie Mauresmo ellen. A francia teniszező, aki öt évvel ezelőtt az első helyen is állt idén fantasztikus formában van. Harminc meccséből huszat megnyert, a párizsi keménypályás tornán Jankovicsot és Gyementyevát is legyőzve nyert, és idén már egy magyart – a madridi salakpályás tornán Szávay Ágnest – is legyőzte.

Ráadásul jó emlékei is lehetnek Czink Melindáról, hiszen 2005-ben, ugyanitt, Wimbledonban, szintén az első fordulóban 6:3, 6:2-re legyőzte.

Nagyon rosszul kezdődött az első szett. Czink elveszítette az adogatását, majd 1:3 után megint bukta. Rengeteg hibával játszott a magyar, az első szett végére 8 ki nem kényszerített hibája volt, szemben a francia egyetlen pontatlanságával. Alig 19 perc alatt Mauresmo lesöpörte Czinket, akinek a meccs ezen szakaszában semmi sem jött össze.

A második szettben alaposan feljavult Czink Melinda. Kétszer is brékelt, sőt 5:2-re is vezetett. Mauresmo visszatámadott, egy fogadó előnyt visszavett, majd nyerte az adogatását és 5:4-re jött fel. Czink adogatott a szettért, három labdája is volt hozzá, a másodikból hozta a játszmát és 34 perc alatt egyenlített.

A döntő játszmában Mauresmo a negyedik kettőshibáját is megütötte, de hozta a szerváját. Fontos játék következett, Czink adogatása végén előbb egy kettőshiba jött, majd egy ásszal hozta a gémet. Mauresmo még mindig bombaerős volt, könnyedén kiszerválta Czinket, aki nagyon feljavult, de nagyon egyszerű ziccereket hibázott. Olyannyira, hogy közvetlen közelről a hálóba vágott egy labdát, amivel Mauresmo 3:1-re vezetett.

A francia sem volt nyugodtabb, Czink egyből visszabrékelt, de ő volt az idegesebb. Megint elbukta az adogatását, ezután a ellenfele hatalmas csatában, a végén két ásszal hozta a játékot és 5:2-nél a meccsért fogadott. A nappal szemben adogatott a magyar, aki a végére nagyon elfáradt. Két meccslabdája volt a franciának, de Czink mindkettőt hárította. A negyedik meccslabdát Mauresmo egy gyönyörű elütéssel hozta, végül egy óra 25 perc után jutott tovább.

2006 wimbledoni bajnokát, aki 2004-ben és 2005-ben elődöntős volt Czink nagy csatára késztette. Ő eddig egyetlen egyszer, 2006-ban jutott túl az első fordulón, három másik próbálkozása során az első körben kiesett.

Miközben Czink a döntő szettet vívta, Szávay Ágnes is megkezdte szereplését Wimbledonban a belga Kirsten Flipkens ellen. A világranglista-110. belga másodszor indult a londoni füvespályás viadalon, meccset még sosem nyert a főtáblán. Szávay kezdte az adogatását, amit simán nyert, majd ugyanilyen simán Flipkens is hozta a sajátját.

Aztán 2:2 után Flipkens brékelt, a saját adogatását is hozva 4:2-re húzott el. Szávay összekapta magát és három gémet nyert, sőt két szettlabdája volt. Ahogy az egész meccsen, ebben a szituációban is rengeteget hibázott Szávay, három gémet veszített és 46 perc alatt az első játszmát is.

A második szettben 2:0-ra vezetett már Flipkens, brékelőnybe került és hiába volt 1:2-nél két labdája is Szávaynak, hogy ezt visszavegye, nem tudta érvényesíteni.

Hihetetlenül rosszul játszott Szávay, Flipkensnek gyakorlatilag semmit nem kellett tennie ahhoz, hogy 5.2-re elhúzzon és a meccsért adogasson. Szávay Ágnes ekkor egy utolsó rohamot indított, újra fel lehetett fedezni a játékában olyan elemeket, ami miatt jelenleg a világ harminc legjobb játékosa közé tartozik. 5:4-re szépített a legjobb magyar, de hiába került megint brék és egyenlítés közelébe, újabb két csúnya hiba eldöntötte a meccset a belga javára. Szávay 26 ki nem kényszerített hibát vétett, ami döntően befolyásolta a meccset.

Hiába sikerült – Szávay szerint – egészen jól a felkészülés, hiába teljesített tavaly is egészen kiválóan Wimbledonban a magyar, óriási meglepetésre, már az első körben kiesett.