Fokozódik a Murray-mánia Londonban

2009.06.26. 12:30

A negyedik napon Lleyton Hewitt nyújtotta a legnagyszerűbb produkciót Wimbledonban. A 2001-ben világelső, 2002-ben Wimbledon-győztes ausztrál nagyszerű játékkal győzte le az ötödik helyen kiemelt – a visszalépő Nadal helyén induló – Juan Martin Del Potrót három játszmában. Hewitt 2008-ban egyetlen versenyt sem nyert, idén áprilisban Houstonban diadalmaskodott. Füvön a 2006-os Queen’s Clubban aratott sikere az eddigi utolsó.

Ugyanott fokozódik a Murray-mánia. Nadal visszalépése óta szinte mindenki arról beszél, csak a legjobb brit teniszező akadályozhatja meg, hogy a svájci Federer a jövő hét végén megint világranglista első legyen. Murray a lettek nagyon tehetséges fiatalját, Ernests Gulbist győzte le, a következő körben a szerb Viktor Troickival folytatja. Murray jó formában van, két hete megnyerte a queen’si füves versenyt. 1938 óta az első brit játékos, akinek ez sikerült. Ha nyer a harmadik fordulóban, a svájci Stanislas Wawrinka vagy a selejtezőből érkező amerikai Jesse Levine ellen folytathatja. Murray eddig két meccséből kétszer verte a 31. szerbet. Akármi lesz, a szurkolók nagyon szeretik a 22 éves skótot. Tábla hirdeti a pálya mellett: „Nyersz, vagy veszítesz, Andy, Isten akkor is szeret téged”.

Andy Murray
Andy Murray

A nőknél Venus Williams és Dinara Szafina is könnyedén vette a második akadályt. Az utóbbi két évben Wimbledonban veretlen Venus sorrendben a 26. és a 27. játszmáját hozta a londoni bajnokságon, anélkül, hogy egyet is veszített volna. A fiatalabbik Bondarenkót, Katerinát győzte le, az ukrán öt gémet nyert. „Sok labdát adott vissza, voltak hosszú labdamenetek, éreztem, agresszívnek kell lennem. Átvettem az irányítást, úgy érzem, jó meccset játszottunk. Egyre jobb formába lendülök” – mondta Venus Willaims, aki a spanyol Suarez Navarróval folytatja, utána jöhet az ausztrál Stosur és a szerb Ivanovics meccsének győztese.

Venus Williams
Venus Williams

A játéknapon nem volt kiemelt kieső a nőknél, a Szávayt-verő Kirsten Flipkens simán lépett túl a szabad kártyával indult Elena Baltachán, Amélie Mauresmo pedig a szlovák Kristina Kucovát múlta felül.

Kezdődik a juniorok kvalifikációs versenye, a fiúknál Zsiga Máté, a lányoknál Mikó Zsófia indul. Utóbbi kategóriában Bulgakova Vaszilisza 7. kiemelt.