17 éves gyerek verte a tavalyi világelsőt

2009.06.28. 15:29

Egymás után negyedszer sem sikerült a negyedik körnél tovább jutnia Jelena Jankovicsnak a wimbledoni teniszbajnokság női egyesében. A szerbet óriási meglepetésre egy 17 éves amerikai, Melanie Oudin győzte le. Jankovics mellett kiesett az idei Roland Garros győztese, Szvetlana Kuznyecova is. Az oroszt a világranglista-41. német Sabine Lisicki verte.

Melanie Oudin csak szeptember 23-án tölti be 18. életévét, először indult Wimbledonban. A világranglista-124. játékos a selejtezőből került a főtáblára. Tavaly február óta indul profi versenyeken, három ITF-tornát nyert korábban. „Már az első szettben is rengeteg lehetőségem volt, de azt még rövidítésben elbuktam. Úgy éreztem, hogy van keresni valóm. Próbáltam arra koncentrálni, hogy kizárjam azokat a tényezőket, hogy itt vagyok Wimbledonban, és éppen egy top10-es játékossal játszom. Keményen harcoltam” – mondta a meccs után Oudin, aki a lengyel Agnieszka Radwanska ellen folytatja.

A Roland Garros idei győztese, Szvetlana Kuznyecova sem járt jobban. Két szettben, simán kikapott a német Sabine Lisickitől, aki pályafutása során harmadszor vert top10-est, idén Charlestonban például az ötszörös wimbledoni bajnokot, Venus Williamst győzte le. A negyedik ilyen meccse is meglehet a 19 éves németnek, mert a következő körben a dán Caroline Wozniacki vár rá. Izgalmas meccsek jönnek, a negyeddöntőbe jutásért Venus Williams a szerb Ivanoviccsal, Dinara Szafina Amélie Mauresmóval csap össze.

A férfikanál is akadt néhány váratlan eredmény. Kiesett a 10. kiemelt Fernando González, a 12. Nyikolaj Davigyenko és a 16. David Ferrer is. Jó napjuk volt a cseheknek. Tomas Berdyhc és Radek Stepanek is bejutott a legjobb 16 közé. Berdych pályafutása 200. győzelmét aratta Davigyenkóval szemben, akit életében először győzött le. Kilencedszerre sikerült ez a ranglista-20. csehnek. Berdych 2007-ben már eljutott a wimbledoni negyeddöntőig, ehhez most Andy Roddicket kellene megverni.

A dettó cseh Stepanek Ferrert győzte le, és az ausztrál Lleyton Hewitt-tal mérkőzik. Hatalmas csatát hozott Tommy Haas és Marin Cilic meccse. Még pénteken a döntő szettben, 6:6-os állásnál hagyták abba a sötétedés miatt. Szombaton fejezték be, a német 10:8-ra nyert.

A francia Giles Simon a román Victor Hanescut verte, a nyolcadik helyen kiemelt francia élete legjobb eredményét érte el ezzel Wimbledonban, a harmadik körnél tovább korábban még sosem jutott.