Czink Melinda a világ 2. legjobb balkezese

2009.10.20. 19:40

Profikarrierje 2000-ben indult, 2003-ban top100-as volt, de idén sikerült az igazi áttörés: megnyerte első WTA-tornáját, 74 helyet javított a világranglistán. Jelenleg a legjobb magyar, ha megelőzi a spanyol Martínez Sánchezt, a világ legjobb balkezes játékosa lehet. Nem kerüli, nem is keresi a médiát: Czink Melinda a WTA honlapján mesélt magáról.

000T TRDV521320

Hiába gátolták sérülések, Czink Melinda karrierje legsikeresebb szezonját produkálja 2009-ben. Már hetek óta – a világranglista alapján is – a legjobb magyar teniszező. Szeptemberben Quebecben megnyerte élete első WTA-tornáját, legutóbb Oszakában is csak lábsérülés miatt nem tudott a negyeddöntőnél tovább menni.

CzinkMelinda4

Idén 18 WTA-versenyen indult, a már említett quebec-it megnyerte, Fezben elődöntős volt, Hobartban, Charlestonban, Birminghamben, Oszakában negyeddöntőig jutott (a női világszervezet, a WTA honlapjának szerkesztői a tornagyőzelem után Quebec Királynőjének nevezték). A Roland Garroson a harmadik fordulóig verekedte magát, 38 győzelme és 21 veresége van idén. Ami ennél is nagyobb eredmény, hogy ebben kiegyenlített élvonalban 2009-ben a 114. helyről indulva a negyvenedikig jutott.

A sikerei ellenére is keveset lehet tudni az október 22-én 27 éves teniszezőről, visszahúzódó alkat. 10 évesen – az akkor hétéves Péter öccsével – kezdett teniszezni, az édesapja mutatta meg nekik a sportág alapjait, 13-14 éves korától Kisantal Péter lett trénere, aki egészen 19 éves koráig kísérte pályafutását. 2000-ben, egy pécsi ITF-torna után a budapesti WTA Tour volt első profitornája, de a selejtezőből nem került főtáblára. Mivel itthoni klubjában szinte mindig fiúkkal teniszezett, 2001-ben az Egyesült Államokba költözött, hogy profi módon és körülmények között építse fel karrierjét.

Abban az évben - már az ausztrál Ian Barstow irányításával - három ITF-versenyt nyert meg. Pályafutása során eddig 18 ilyen viadalon lett első, 2003-ban az Australian Open volt az első olyan WTA-verseny, amelyen főtáblára jutott és ebben évben került be először a 100-ba.

image2.php

Bár az Egyesült Államokban élt, amikor csak tehette, jött Magyarországra, szabadidejét a családjával és barátaival töltötte: „Szeretek utazni, de amikor nem volt verseny, készültem Ian Barstow-val és ha tehettem, ingáztam Los Angeles és Budapest között.”

Czink Melinda a világ második legjobb balkezes játékosa. Nem kell sok, hogy a legjobb legyen, hiszen az egyetlen előtte álló a spanyol Maria Jose Martínez Sánchez, aki jelenleg a 34. „Meggyőződésem, hogy ez előny, de csak ha nem egy másik balkezessel játszom. Az adogatásaim rendre gondot okoznak, különösen egy gyors pályán van ennek jelentősége”

Már hat éve a legjobb százban szerepel, de ez az év hozta az igazi sikert: „Már hosszú ideje keményen dolgozom, és ez egy hosszabb folyamat eredménye. Az alapok megvoltak, de Ian Barstow mellett megváltozott a technikám, a taktikám, fizikailag és mentálisan is rendben vagyok. Egyre több az önbizalmam és élvezem a játékot. Legyőztem már top10-es játékost is.”

Az elmúlt egy évben Phil Dent is segíti felkészülését, aki sokat javított a szerváin, ami mára Czink erőssége lett. Állítja a két ausztrál remek edző, az adogatásoknál még a mozgását is megváltoztatták.

Bár idehaza salakon nőtt fel, 2001 óta pedig főleg kemény pályán készül, bármelyik borításon jól érzi magát. A kedvenc helyszíne az Australian Open, mert páratlan, ahogy az ausztrálok szeretik a sportot és bánnak a sportolókkal. Mostantól nyilván Quebec is felkerült a kedvencek sorába.

„Nincs kiűzött cél, hogy hol végezzek az év végén a ranglistán. A legfontosabb az volt, hogy amit a felkészülés alatt gyakoroltunk, azt meg tudjam valósítani. És úgy érzem, az idei első, brisbane-i torna óta ez meg is valósul. Vannak terveim, de ez egyelőre legyen titok. Szeretném élvezni a játékot és az utazást.”

Legutóbb Oszakában versenyzett, ahol egy sajnálatos lábsérülés akadályozta meg a még jobb eredmény elérésében. Ha felépül, még van esélye, hogy részt vegyen Balin, a bajnokok tornáján. Ezen a versenyen a10 legjobb ranglistahelyezésű, idén tornát nyert teniszező indulhat, illetve ketten szabadkártyát kapnak. Czink jelenleg 15. a sorban, de az előtte álló Jelena Jankovics és Flavia Pennetta már jelezte, nem indul.

czink

Amellett, hogy a világ legjobb balkezese lehet, Czink már mindenféleképp a WTA Tour történetének részéve vált. Olyan csak egyszer fordult elő a sorozatban eddig, hogy egy versenyen egy játékos kétszer legyőzze ugyanazt az ellenfelet. Ennek volt szenvedő alanya Czink 2005-ben, Canberrában.

A selejtező harmadik körében az akkor még csak 100. Ana Ivanovics volt az ellenfél, aki viszonylag könnyen, 6:3, 6:1-re verte Czinket. A magyar játékos már csomagolt és utazott volna az ausztráliai Grand Slam selejtezőjére, de végül egy sérülés miatt, szerencsés vesztesként mégis főtáblás lett. Itt aztán mindenkit megvert és a döntőbe jutott, ahol megint a szerbbel találta magát szemben. Az első játszmában már 5:4-re is vezetett, innen fordított Ivanovics 7:6-ra, majd második szettben 6:1-gyel meg is nyerte a döntőt, egyben karrierje első tornagyőzelmét. Czink így lemaradt az Australian Open selejtezőjéről, de saját bevallása szerint így is pályafutása egyik legemlékezetesebb hetét élte.