Szávay második fordulós Ausztráliában

2010.01.04. 09:58

Jól megy a magyaroknak a 220 ezer dolláros brisbane-i tenisztornán. Vasárnap Czink Melinda nyert, hétfőn Szávay Ágnes is továbbjutott, aki 140 perc alatt, három szettben 5:7, 6:4, 6:2-re győzte le a kínai Peng Su-ajt. 19 hónap után győzelemmel tért vissza Justine Henin.

Az első játszmában Szávay már 3:0-ra is vezetett, kínai ellenfele háromszor brékelt és 7:5-re nyert. A második játszmában sokkal pontosabban adogatott a második számú magyar teniszező, brékelőnybe is került.

A döntő szettben két brékkel 5:1-re vezetett már Szávay, a meccsért fogadott, de ez még nem sikerült. Adogatásánál Peng 30 semmire elment, de a magyar összekapta magát és négy pontot csinált egymás után, 2 óra 20 perc alatt 5:7, 6:4, 6:2-re nyert. Legutóbb a 2009. júliusi, budapesti torna döntőjében fordult elő, hogy Szávay szetthátrányból fordítani tudott. A következő fordulóban a negyedik kiemelt szlovák Daniele Hantuchová és a selejtezős orosz Jekatyerina Ivanova meccsének győztese jön.

"Végre megtört a jég, sikerült győznöm Ausztráliában" - nyilatkozta győzelme után Szávay. "Az első játszma elején jól ment a játék, ám utána sokat rontottam és elveszítettem a játszmát. A folytatásban azonban már nem volt gond, és aminek külön örülök, a szerva is jól ment. Alaposan elfáradtam, de ez amolyan jóleső fáradtságnak nevezhető. A tavaly nyári budapesti torna óta nem ment ennyire jól a tenisz."

Vasárnap Czink Melinda három játszmában győzte le a cseh Lucie Hradeckát, a következő ellenfele a szintén cseh Barbora Zahlavova Strycova lesz, aki a 66. helyen áll a világranglistán. Korábban kétszer játszottak egymással, 2004-ben a cseh, tavaly Birminghamben Czink nyert.

Győzelemmel tért vissza a versenyszerű teniszhez Justine Henin, a korábbi világelső a torna második kiemeltjét, az orosz Nagyja Petrovát kapta az első fordulóban.

A belga 2008. május 14-e után lépett megint pályára, a hét Grand Slam-viadalon diadalmaskodó Henin szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy ismét versenyezni fog. Októberben szabadkártyát kapott a brisbane-i torna szervezőitől, illetve a január 18-án rajtoló ausztrál nyílt bajnokság házigazdáitól.

A 41-szeres tornagyőztes olimpiai bajnok azok után döntött az újrakezdésről, hogy honfitársa, a szülés után visszatért Kim Clijsters tavaly megnyerte a US Opent, holott előtte csak két felvezető viadalon szerepelt.

Brisbane-ben 1972 óta rendeznek tornát a férfiaknak és 1997-től kezdve a nőknek is. Justine Henin 2001-ben az olasz Silvia Farina Eliát legyőzve lett első, egy év múlva a döntőben Venus Williamstől kapott ki. A címet a férfiaknál a cseh Radek Stepanek védi, míg a nőknél a fehérorosz Viktorija Azarenka nyert 2009-ben.