Federer: Idén legyőzhetetlen leszek

2010.01.05. 16:06

A svájci világranglistaelső Dohában kezdi a szezont, biztos abban, hogy 2010-ben jóval több tornát nyer, mint tavaly, legyőzhetetlen lesz.

„Tavaly már az évkezdés sem volt a legjobb, folyamatosan fájt a hátam, kikaptam Murraytől, Rafától és Djokovicstól is – nyilatkozta minden idők egyik legjobb teniszezője. – Nagyon keményen készültem az új idényre és hiszem, hogy eredményesebb leszek, mint tavaly.”

Az 1,11 millió dollár összdíjazású dohai tornán a svájci tavaly az elődöntőben kapott ki a brit Andy Murraytől, majd az Australian Openen a spanyol Rafael Nadal győzte le őt a döntőben. A Roland Garrost viszont életében először megnyerte, majd Wimbledonban is remekelt. 15 trófeával az övé minden idők legtöbb egyéni Grand Slam-sikere, megelőzte Pete Samprast az örökrangsorban, és újra világelső lett. „Még több tornát, még több Grand Slam-viadalt szeretnék nyerni, nagy dolgokra készülök."

federer headshot

Idén is nívós mezőny gyűlt össze Katarban (az első négy kiemelt top20-as), és még ennél is erősebb lehetett volna, ha az utóbbi két évben nyertes Andy Murray nem a Hopman-kupát választja a dohai torna helyett, illetve Jo-Wilfried Tsonga csuklósérülése miatt nem lép vissza.

Ha a papírforma teljesül, ismét Federer-Nadal döntőt játszhatnak, amire a 2009-es madridi Mestertorna óta nem volt példa. Tavaly csak kétszer találkoztak, az Australian Openen Nadal nyert, a svájci Madridban vágott vissza. Eddig 20 meccsük volt, a spanyol 13-7-re vezet.

Az első fordulóban Roger Federer és Rafael Nadal is kedden mutatkozik be. A Federer ellenfele egy belga, a gyengébbik Rochus-testvér, a 86. Cristophe lesz. Nadalra sem vár nehéz feladat, a 93. olasz Simone Bolelli legyőzése nem okozhat gondot.

A torna 1993 óta íródó történetében Federer és Nadal is kétszer indult. Míg a svájci 2005-ben és 2006-ban is nyert, addig Nadal 2005-ben és tavaly is csak a negyeddöntőig jutott. Érdekesség, hogy a Nick Bollettieri akadémiáján nevelkedett, 1996-os döntős és 2002-ben első marokkói Junesz El Ajnaui szabadkártyát kapott.