Szávay kiverte az egykori világelsőt

2010.01.11. 08:51

Bravúrral kezdte idei második tornáját Szávay Ágnes, a sydney-i 600 ezer dolláros torna első fordulójában 5:7, 6:1, 7:5-re verte a korábbi világelső szerb Jelena Jankovicsot. Czink Melinda kissé fáradtan játszott és két sima szettben, 6:4, 6:2-re kikapott az argentin Gisela Dulkotól Hobartban.

A torna selejtezőjében három meccset nyerő Szávay az első és a döntő játszmában nagyon szoros meccset játszott a szerbbel, a másodikban háromszor is brékelte Jankovicsot.

A döntő szettben 3:1-re és 4:2-re is vezetett már, de Jankovics 4:4-nél egyenlített. 5:5 után a magyar könnyen hozta a szervagémjét, a végjátékban pedig elvette ellenfele adogatását, 2 óra 37 perc alatt nyert.

Rengeteg hibával játszottak mindketten, a meccsen összesen 17 brék és ugyanennyi kettőshiba volt, a második szervák hatékonysága 30% körül mozgott.

Szávay továbbra is veretlen Jankoviccsal szemben, 2007 után másodszor is legyőzte, dícséretes, hogy szetthátrányból fordítva tudott nyerni. A tavalyi Roland Garros óta, amikor Venus Williamst verte, most tudott megint top10-es játékost legyőzni. A következő fordulóban a francia Aravane Rezai lesz az ellenfele.

"Ez volt az első meccsem ebben az idényben és egy kicsit izgultam - vallotta be a találkozó után Jankovic. - Próbáltam a legjobbamat nyújtani, de nem játszottam jól. Nem tudtam úgy megütni a labdákat, ahogy szerettem volna, és a szervám sem működött igazán. Néhány dolgot rendbe kell raknom a játékomban. Remélem, legközelebb jobban teljesítek."

Czink Melindának nem ment ilyen jól Hobartban a világranglistán eggyel előtte álló argentin Gisela Dulko ellen. Bár az első szettben még 1:3-ról 4:3-ra fordítani tudott, ellenfele három gémet nyert egymás, így a szettet is 6:4-re. A második szettben Czink megint az elején bukta el az adogatását, Dulko 5:2-nél már a meccsért adogatott és 70 perc alatt le is győzte Czinket, akinek így nem sikerült megismételnie tavaly bravúrját, amikor itt a negyeddöntőig jutott.