Henin meccsnyire a tökéletes visszatéréstől

2010.01.29. 20:25

A korábbi világelső Justine Henin döntőig jutott Melbourne-ben. A belga 18 hónapos kihagyás után második tornáján is a döntőzik, Brisbane-ben kikapott, az Australian Openen az utolsó akadályt Serena Williams jelenti.

Henin szabadkártyával indult, így már az elején kiemelt ellenfeleket kapott: előbb honfitársát, Kirsten Flipkenst búcsúztatta, majd szoros meccsen verte Jelena Gyementyevát. Klejbanova ellen szetthátrányból fordított, újabb belga jött, Yanina Wickmayerrel szemben is három játszma kellett a továbbjutáshoz.

Nagyja Petrova kiverése után éppen az utolsó előtti meccs hozta a legsimább győzelmet: a kínai Cseng Csie, aki karrierje második GS-elődöntőjét játszotta, csupán egyetlen gémet tudott elvenni Henintől.

Justine Henin
Justine Henin

Henin 41 tornagyőzelemmel, közte hét GS-sikerrel 2008. május 14-én vonult vissza. Tizennégy hónappal később azonban már arról beszélt, keményen készül, hogy idén januárban sikeresen térjen vissza.

Bár sokan úgy vélik, hogy Kim Clijsters visszatérése motiválta (Clijsters tavaly így nyert Flushing Meadowsban), edzője, Carlos Rodriguez kijelentette, hatással volt rá, de nem ez volt a legfontosabb oka. „Visszajött, hogy végre nyerjen Wimbledonban” – magyarázta a tréner. Kétszer jutott az All England Club döntőjébe, 2001-ben Venus Williamstől, 2006-ban Amélie Mauresmotól kapott ki.

Henin is elismerte, leginkább a londoni siker motiválta, illetve az, hogy újra átélje azokat az érzéseket, amelyek a versenyeket jellemezték korábban.

Clijsters tavaly, hosszú kihagyás után a harmadik versenyén Grand Slamet nyert a US Openen. Henin ezt is felülmúlhatja, hiszen a második tornáján is eljutott a fináléba, ahol Serena Williamset kellene vernie, ami már hatszor sikerült korábban. Az első viadalon, a brisbane-i döntőben éppen Clijsterstől kapott ki.

Serena Williams
Serena Williams

A világelső Serena Williams könnyebben kezdte az elejét, Urszula Radwanskát, Petra Kvitovát és Suarez Navarrót úgy győzte le, hogy szettet sem veszített, gémekből is csak hármat bukott, az utóbbi ellen még azt sem. Samantha Stosur csak az első játszmában tudta megszorítani (6:4, 6:2).

Azarenka ellen szetthátrányból fordított, a fehérorosznak még győzelmi esélyei is voltak, de második szettet rövidítéssel nyerte az amerikai. Éppen a kínai Li Na ellen nehezen kivívott elődöntő volt az 50. Australian Open győzelme.

Tizennegyedszer játszanak majd egymás elleni, Grand Slam-tornán korábban hatszor találkoztak, de a szombati meccs lesz az első döntő. Az eddig mérleg 7-6 S. Williams javára. GS-tornán Henin a jobb, jelenleg 4-2-re vezet, míg WTA-torna döntőjében ez lesz az ötödik meccs, az állás 2-2. Kemény pályán Williams nagy fölényben van egyelőre, 4-1 a javára.

Serena 14 GS-döntőt játszott már, tizenegyet megnyert. Melbourne-ben 1998 óta indul és négyszer volt első. Ő a címvédő, 2009-ben Dinara Szafinát verte nagyon könnyen 6:0, 6:3-ra. Henin 2004-ben nyert Melbourne-ben.