Venus Williams elszállt Wimbledonban

2010.06.29. 17:18 Módosítva: 2010.06.29. 17:41

Elszálltak a nagy nevek a negyeddöntőkben a nők alsó ágán Wimbledonban, a férfiaknál meglepetésre búcsúzó Andy Roddick után a 2009-es női döntő vesztese sem jutott tovább. A torna legnagyobb szenzációja a bolgár Cvetana Pironkova szállította, aki a negyeddöntőben 6:2, 6:3-mal kiütötte a tavalyi döntős Venus Williamset. A címvédő nővérével együtt simán a döntőbe várt Venus túl sokat hibázott, miközben a világranglista 82. bolgár hihetetlen összepontosítással játszotta végig a meccset.

K EPA20100623125

Venus többször nem volt rendben fejben, amit az is mutatott, hogy egymás után ütött két kettős hibát az első szett végjátékában. Bár 0-40-ről még felhozta magát egyenlőre, de végül csak elbukta a szerváját és ezzel a szettet is.

Cvetana  Pironkova
Cvetana Pironkova

A második szett elején úgy tűnt, hogy kisebb megingás után Venus összekapja magát, azonban képtelen volt megtartani a bréket Pironkova elvett adogatása után, így a bolgár kiegyenlített. Innen már érezhető volt, hogy a tavalyi döntős nem lesz képes megfordítani a meccset, és ezzel valóra válhatott a bolgár lány álma.

A legtöbbször már az első körben búcsúzó Pironkova az első bolgár teniszjátékos, aki a nők között bejutott egy Grand Slam tornán az elődöntőbe. Ott némileg meglepetésre az orosz Vera Zvonarjeva vár rá.  Szoros meccset vártunk, ezért Venus kieséséhez nem hasonlítható, de azért mégiscsak Kim Clijsters győzelme volt valószínűbb az alsó ág másik keddi mérkőzésén.

A játék képe alapján kiegyenlített első szettben még Clijsters hozta a fontos pontokat, azonban Zvonarjeva a másodikban már nem hagyta kihasználatlanul a bréklabdáit. A harmadik szett elején egyikük sem volt fölényben, de Zvonarjevának sikerült elvennie a belga adogatásait. Az orosz néhány éve még 5:2-ről is kiengedhette volna a kezéből a meccset, ezúttal azonban nagyon koncentrált volt, és kiszerválta a 3:6, 6:4, 6:2-re megnyert mérkőzést.

Előzetesen Serena számíthatott keményebb meccsre a két Williams nővér közül a felső ágon, a 9. kiemelt Na Li nem könnyű ellenfél. A kínai jól kezdett, azonban 5:5-nél beremegett. 40-0-nél két ütést is a hálóba küldött adogatásánál, majd kettős hibát ütött. Innen már nem volt meglepetés, hogy elvesztette a szerváját, és a játszmát. Li nem omlott rögtön össze, átvészelte első adogatását a második szettben, de Serena nyomásával nem bírt hosszú távon. Serena így 7:5, 6:2-vel besétált az elődöntőbe, Venus kiesésével jó esélye van a címvédésre.