Federer a lába közül ütött óriási nyerőt

2010.08.31. 09:39

Nem hozott meglepetést a US Open első napja, amit az is jól mutat, hogy a férfiaknál és a nőknél összesen két kiemelt búcsúzott, egyikük feladni kényszerült a mérkőzését. A férfiaknál Roger Federer bámulatos nyerővel mutatkozott be, néhány esélyes azért megszenvedett, míg a nőknél a két magyar lány közül csak Szávay jutott tovább.

A férfiaknál pályára lépett a tavalyi döntőt Juan Martin Del Potro ellen elveszítő Roger Federer, aki ezúttal egy másik argentin, Brian Dabul ellen kezdett. Federer nem osztott lapott ellenfelének, időnként látványos játékkal parádézott: hátrafutva megint a lábai közül ütött egy látványos nyerőt, mint a tavalyi elődöntőben Novak Djokovics ellen.

A rengeteg nyerő mellett a második kiemelt az első körnek megfelelően nem koncentrált végig, több érthetetlen hibát is ütött, de így is 6:1, 6:4, 6:2-vel nyert.

Federer Dabul labdáját üti vissza
Federer Dabul labdáját üti vissza

Bajba került viszont a Roland Garros negyeddöntőjében éppen a svájcit kiverő Robin Söderling, aki kemény pályán messze nem olyan meggyőző, mint az év első felében. A svéd most sem tudta a legjobbját nyújtani, de ettől még nem feltétlenül alakult volna ki szoros mérkőzés, ha a selejtezős Andreas Haider-Maurer nem játszik élete formájában. Az osztrák több nyerőt, több ászt és kevesebb kettős hibát ütött, mint a szintén kemény alapvonalütéseket bemutató Söderling, aki azonban a végét jobban bírta fejben. 7:5, 6:3, 6:7, 3:7, 6:4-gyel, majdnem négy óra játékkal jutott túl a világranglista 214. helyezettjén.

Hewitt kiesett
Hewitt kiesett

A nap egyetlen kvázi meglepetését a 2001-es bajnok Lleyton Hewitt kiesése jelentette, azonban az éppen aktuális hangulatától függően Paul-Henri Mathieu-ben nála nagyobb játékosok ellen is benne van a győzelem. Az ausztrál az első két elveszített szett után lábbal kiharcolta a döntő szettet a szokásához híven fejben ingadozó Mathieu ellen, azonban mégis elfogyott a végére, a rengeteg hiba mellé összesen 72(!) nyerőt ütő francia sima 6:1-gyel húzta be a mérkőzés végét.

A Cincinnatiben sem túl meggyőző Gael Monfils is megszenvedett az óriási szervákkal és tenyeresekkel operáló Robert Kendrick ellen, de a franciának végül sikerült nyernie. Öt szettre kényszerült az idén Garros-elődöntős Jürgen Melzer és Albert Montanes is, a többi esélyes - köztük a 28. szülinapját hétfőn ünnepelő Andy Roddick - könnyedén ment tovább a második körbe.

A nőknél Szávaynak a cseh Sandra Zahlavovát kellett legyőznie. A magyar lány nagyon magabiztosan kezdett, és dominálta az egész mérkőzést, mindössze két játékot engedélyezett ellenfelének. Végül nagyon sima 6:0, 6:2-vel ment tovább a második körbe. A legjobb 64 között az olasz Flavia Penettával kell mérkőznie, nem lesz könnyű meccs, de a Wimbledon óta impozáns formában teniszező Szávaynak jó játékkal bőven lehet esélye.

Arn Gréta nem bírt Clijstersszel
Arn Gréta nem bírt Clijstersszel

A másik magyar lánynak, Arn Grétának rögtön a centerpálya második mérkőzésén kellett kiállnia a tavalyi győztes Kim Clijsters ellen. A címvédő lerohanta a magyar lányt, és mindössze tizennyolc perc alatt behúzta 6:0-ra az első szettet. A másodikban azonban elérkezett az idén nem ritka hullámvölgy a belga játékában, a sima játszma után nem koncentrált eléggé. Arn kapott az alkalmon és magabiztos játékkal brékelte ellenfelét, már 4:0-ra is vezetett.

Kim Clijsters továbbjutott
Kim Clijsters továbbjutott

Clijsters kicsit megrázta magát, de így sem rajta múlott, hogy Arn nem hozta a szettet. A magyar lány 5:4-nél kiszerválhatta volna a játszmát, azonban hirtelen elbizonytalanodott, és végül elvesztette az adogatását, majd 7:5-re a szettet és a mérkőzést is. Az idei Wimbledonban a harmadik körig menetelő Arn először nyerhetett volna szettet a US Openen, ahol eddig még egyszer sem sikerült túljutnia az első körön.

A nőknél búcsúzott a tavaly még első kiemeltként érkező, idén azonban egy hátsérülés után a helyét kereső Dinara Szafina, aki Daniela Hantuchova ellen sem találta a játékát. Továbbment viszont Venus Williams, a Roland Garros-bajnok Francesca Schiavone, és a többi nagyobb névnek sem kellett szenvednie. Kedden már a világelső Rafael Nadal és a Serena hiányában első kiemelt Caroline Wozniacki is pályára lép.