Szenvedtek a kiemeltek a pokoli hőségben

2010.09.01. 13:07

Hétfőn még magabiztosan tovább mentek az esélyesek, azonban a 36 fokos hőség kedden már áldozatokat követelt a US Openen. A fordulatosan alakuló napon nem hiányoztak a drámai küzdelmek, a végül tovább jutó kiemeltek egy része nagyon megdolgozott a győzelemért.

A meleget különösen nem kedvelő Novak Djokovics az első szettet még megnyerte 6:3-ra honfitársa, Victor Troicki ellen, azonban a másodikra már látványosan szenvedve jött ki, a másik szerb pedig vérszemet kapott. Jó szervákkal, és támadó játékkal 6:3, 6:2-re behúzta a következő két szettet, azonban lassacskán ő is elkészült az erejével, és fejben sem bírta a negyedik végjátékát. A harmadik kiemelt szerb 7:5-re egyenlített, aztán a döntő játszma elején érthetetlen hibákkal magát verve bukta a szerváját. Ez a lehetőség azonban már nem segített a hőségben végül elfogyó Troickinak, aki gyors pontokra játszott, azonban rendre rontott, végül 61 ki nem kényszerített hibával fejezte be a mérkőzést. Djokovics 6:3-ra hozta az ötödik játszmát.

Victor Troicki és Novak Djokovics
Victor Troicki és Novak Djokovics

Nemcsak Djokovics készült ki teljesen a melegben, a francia Julien Benneteau gyomra a negyedik szettben 4:4-nél nem bírta tovább a hőséget. A játék tíz percig állt, és a francia később sem volt jól, de mégis sikerült nyerőkkel elvennie az eset miatt kissé zavarodott Radek Stepanek adogatását, majd hozta a sajátját.

A friss házas cseh kiemeltként nem kapott könnyű sorsolást, az amerikai kemény pályás tornákon meggyőző francia Torontóban Djokovicsot, Cincinnatiben pedig a tudása alatt játszó Rafael Nadalt is megszorította.

A világelsőnek egy fokkal kellemesebb körülmények között, az esti szakaszban kellett pályára lépnie az orosz Teymuraz Gabashvili ellen. Nadal játéka ugyan nem idézte az év közepén legyőzhetetlennek tűnő formáját, azonban nem is bizonytalankodott annyit, mint a US Open két felvezető versenyén Torontóban és Cincinnatiben. Gabashvili jó taktikával állt ki, támadó játékát jelzi, hogy összesítésben ugyan több hiba mellett, de másfélszer annyi nyerőt ütött a mérkőzésen, mint a spanyol. Az első két szettben egyikük sem tudta elvenni a másik adogatását, azonban Nadal a kihagyott bréklabdák ellenére a megszokott módon megingathatatlan volt fejben a végül 7-4 arányban megnyert tie breakekben, míg az orosz többször is beremegett. A rövidítésben elveszített két játszma terhével Gabashvili egy szorosabb Nadal adogatójáték után a harmadikban gondba került a sajátjánál, innen pedig már nem tudott felállni, a világelső lenyűgöző elütésekkel, 6:3-ra nyerte a mérkőzés végét.

Rafael Nadal
Rafael Nadal

A nap legnagyobb meglepetése a Cincinnatiben éppen Nadalt búcsúztató Markosz Bagdatisz kiesése, aki Arnaud Clement ellen maradt alul óriási küzdelemben. A ciprusi ezúttal nem tudott olyan hatékonyan szerválni, mint Nadal ellen, és az alapvonal ütései sem sültek annyira, a döntő szett végét pedig Clement bírta jobban fejben. Sima három szettben búcsúzott az örök reménység Ernests Gulbis, és a szintén kiemelt Juan Monaco, míg Fernando Verdasco és a Cincinnatiben Roger Federer ellen döntőt játszó Mardy Fish is ötszettes mérkőzésen fárasztotta magát.

A nőknél Jelena Jankovics színtelen játékkal került komoly bajba a mellkisebbítő műtéten átesett román Simona Halep ellen. Jankovics a mérkőzés elején még magabiztosság látszatát sugallva elhúzott, azonban hamar kiderült, hogy valójában nem fog simán végezni. Visszaengedte a mérkőzésbe a fiatal román lányt, aki a 6:4-re elvesztett első szett után a másodikban 6:4-gyel fordított. A mindössze második Grand Slamjén induló Halep elhitte, hogy nyerhet a nem túl meggyőző szerb ellen, a harmadik szettben kiszerválhatta volna a meccset, de elizgulta a végét. Jankovics innen már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést, 7:5-re hozta a döntő szettet.

Jelena Jankovics
Jelena Jankovics

Marija Sarapova nagyon biztató kemény pályás játékkal érkezett Flushing Meadows-ba, azonban az ausztrál Jarmila Groth a mérkőzésük elején lerohanta, és esélyt sem adott az orosznak, hogy felvegye saját ritmusát. Sarapova az első szettben sokat hibázott, míg nem tudta hatékonyan olvasni ellenfele adogatásait, ami fordítva korántsem volt igaz. A folyamatosan javuló orosz éppen két gyenge második szerva miatt bukta a játszmát 6:4-re. Innen azonban harcos játékkal egyenlített, majd fordított, miközben Groth szervája teljesen csődöt mondott, két játék alatt tizenkét kettős hibát ütött, ráadásul így veszítette el az adogatásait. A vége így sima lett, 6:3, 6:1-gyel hozta a meccset Sarapova.

Az orosz a legjobb tizenhat között majd a tavalyi döntős Caroline Wozniackival játszhat óriási meccset, ha mindketten eljutnak odáig. Az első kiemelt dán az egymást követő maratoni hosszúságú mérkőzések miatt végül csak éjfélkor tudott bemutatkozni a centerpályán, ahol azonban nagyon könnyedén lépett túl 6:1, 6:1-gyel az egyetemi bajnok Chelsey Gullicksonon. A fiatal amerikait a csúszás és a centerpálya is zavarhatta, Wozniacki okosan áttolta rá a felelősséget a labdamenetekben, Gullickson pedig az egyszerűbb ütésekbe is belehibázott.

Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki

A nőknél hétfőn egyetlen kiemelt sem búcsúzott, ezúttal azonban kiesett a nyolcadik kiemelt Na Li, Nadja Petrova, és az ugyan nem kiemelt, de 2007-es elődöntős Anna Csakvetadze is. A 2004-es győztes Szvetlana Kuznyecova meglepetésre három szettre kényszerült a veterán Kimiko Date Krumm ellen, de végül legyőzte a 39 éves japánt. Szerdán már pályára lép Andy Murray és Tomas Berdych is, míg Szávay Ági a négyes pálya utolsó mérkőzésen játszik majd a tizenkilencedik kiemelt Flavia Pennettával.