Dán szépség a világ legjobb teniszezője

2010.10.08. 20:21

Pekingben nagyon készültek Caroline Wozniacki ünneplésére, a 4,5 millió dolláros torna előtt tudni lehetett, ha legalább két meccset nyer, átveszi az első helyet a világranglistán. Másodjára a cseh Kvitovát verte, így Jennifer Capriati után a második legfiatalabb ranglistaelső lesz hétfőtől.

2006-ban a 237. helyen zárta a listát, egy évvel később már a 64. volt, 2008-ban pedig már a legjobbak között, a 12. helyen állt. Azóta folyamatosan zárkózott fel, az idei szezont a negyedik helyről kezdte.

Tokióban 11. tornáját nyerte, idén ez volt a hatodik döntője, az ötödik győzelme. A WTA történetének ő a huszadik listavezetője.

000T TRHkg4117024

A Wozniacki-család mindig is sportrajongó volt, Caroline édesanyja, Anna Wozniacki első osztályú röplabdás, édesapja futballista volt. A lengyel család a 80-as évek közepén érkezett Dániába, amikor az édesapa az odensei B1909-ben kapott profi szerződést, itt született Caroline 1990. július 11-én.

Négy évvel idősebb bátyjával már kis korában több sportágat kipróbált, a tenisznél ragadt. Tehetségét már kilenc évesen felfedezték, 14 évesen Oszakában megnyerte a Mayor’s Cup-ot, 2005-ben az Orange Bowlt, a legrangosabb junior tornát, 2006-ban Wimbledonban a juniorok tornáját. Ezen a versenyen a negatív oldaláról is megmutatkozott, amikor egy véleményes labdánál durván odaszólt a vonalbírónak, azt mondta, "dugd fel magadnak”.

2006. október 29-én, mindössze 16 évesen játszotta első felnőtt versenyét, Isztambulban: az ITF-versenyen egyből a döntőig menetelt, de akkor még kikapott. 2008. augusztus 8-án nyerte első WTA-versenyét, Stockholmban az orosz Vera Dusevinát mosta le a fináléban. Tavaly a US Openen a döntőbe jutott, de kikapott Ciljsterstől.

A fiatal szőke nem csak játékával, külsejével is felhívja magára a figyelmet, bár magánéletéről nagyon ritkán beszél. Két éve Rafael Nadallal hozták kapcsolatba, de Caroline ezt úgy hárította el, hogy a férfiak legjobbja csak barát.

Egyik segítője szerint jobb, ha a teniszre koncentrál, ne váljon belőle olyan szexszimbólum, mint Anna Kurnyikovából. Tavaly a nála hét évvel idősebb Fernando Verdascóval bulizott együtt Indian Wellsben, de abból sem lett kapcsolat.

Frederik, a dán koronaherceg idén augusztusban mesét arról, hogy hat éve 3000 koronával támogatta Wozniacki karrierjének elindulását. Remek befektetésnek bizonyult, hiszen a jövő héttől világelső az elmúlt négy évben 5 716 346 dollárt teniszezett össze.