Federer leütötte a pályáról Nadalt

2010.11.29. 00:46 Módosítva: 2010.11.29. 01:19

A 2010-es teniszévadot valódi csemegeként koronázta meg Roger Federer és Rafael Nadal döntője az évzáró World Tour Finals-on. A US Open döntője mellett az év leglátványosabb mérkőzésén a szárnyaló Federer három szettben, 6:3, 3:6, 6:1-re diadalmaskodott.

Federer felszabadultan, agresszív tenisszel, látványos nyerőkkel játszott, ráadásul a Nadal ellen gyakori mentális nyomás sem érződött ezúttal rajta. Nadal nem játszott rosszul,  a második játszmában tudott emelni a színvonalon, de magához képest sokat hibázott, és nem indult már el minden lehetséges labdára.

A svájci az első perctől kezdve szórta a nyerőket, jókor meghúzott gyorsításokkal játszott, nem engedett teret ellenfelének. Nadal 3:4-nél bajba került az adogatásánál, próbálta ugyan Federer fonákját erőltetni, azonban a svájci arról az oldalról is elképesztő szöget ütve használta ki első bréklabdáját. A koncentrációjára jellemző, hogy mintha nem is Nadal lett volna a másik oldalon, semmire szerválta ki a szettet.

A spanyol világelső a második játszma elején felvette a kesztyűt, új taktikával, gyorsabb támadásokkal állt ki. Az agresszívabb stílus mellett Federer kevésbé tudott sziporkázni, ezúttal a svájci került előbb bajba. 1:2-nél elbukta a szerváját, Nadal pedig innen már végigvitte a bréket.

A döntő szett ismét az első játszmát idézte, Nadal nem tudott mit kezdeni Federer káprázatos játékával. A svájci 1:1-nél ismét leütötte a pályáról Nadalt, aki elveszítette az adogatását. Federer ugyan nem hozta könnyedén a következő szerváját, azonban egyenlő után ásszal fejezte be a játékot. Miután újból brékelte Nadalt, nem okozott gondot neki a meccs kiszerválása sem, önfeledten emelhette a magasba a kezét.

Federer 2003, 2004, 2006 és 2007 után ötödször  diadalmaskodott az évvégi záróversenyen.  Federer az egész tornán nagyon meggyőzően teniszezett, a csoportmeccseken annyit adott ki magából, amennyit kellett, de a fontosabb ellenfelek, így Murray, az elődöntőben Djokovics, majd végül Nadal ellen nagyon koncentráltan, látványos tenisszel győzött.

A svájci a wimbledoni negyeddöntőben elszenvedett vereség óta részben Paul Annacone-nak, Pete Sampras volt edzőjének a segítségével megtáltosodott. Azóta 35 mérkőzést nyert, míg csak négyet veszített el, Wimbledon óta hatszor játszott döntőt, a vasárnapival együtt négy tornát nyert.

A spanyol az űrtenisszel megnyert US Open-döntő óta kevésbé volt eredményes, vállsérülése miatt öt hét kihagyással érkezett Londonba. A csoportmeccseken fokozatosan javult a játéka, ugyanakkor egyértelműen nem volt csúcsformában. Ennek ellenére januárban már jó esélyekkel léphet pályára az Australian Openen, amelynek megnyerésével egymás után - ha nem is egy naptári évben - megnyerné mind a négy Grand Slamet.

A vasárnapi meccs már előrevetítette, hogy a megújult Federertől és a US Opent idéző formában teniszező Nadaltól óriási meccsekre számíthatunk 2011-ben.