A világelső Nadal kikapott a dohai tenisztornán

2011.01.07. 18:59

A világranglistát vezető Nadal két sima szettben (6:3, 6:2) veszített a negyedik helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenko ellen a katari keménypályás tenisztorna elődöntőjében. A tavalyi tornagyőztes Davigyenko Federerrel játssza majd a döntőt.

Nadal tíz nap múlva már az Austral Openen teniszezik, ha megnyerné az év első Grand Slam versenyét, megcsinálná az úgynevezett "non calendar Grand Slam-et". Azaz sorozatban, de nem egy naptári évben nyerheti meg a négy legnagyobb tornát (Austral Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open),

Nem mindegy tehát, hogy milyen formában érkezik a versenyre. Az előjelek egyelőre nem azt mutatják, hogy favorit lehet. A dohai tenisztornán nem tudta hozni játékát. A második fordulóban alig tudta megverni a szlovák Lackót, sőt, az egyik szettben 0-6-ra is kikapott. A negyeddöntőn már könnyebben jutott túl, a lett Gulbist verte két szettben. Igaz, az elsőt is is csak a hosszabbításban tudta hozni. (7:6) Nadal gyengélkedésére betegsége lehet a magyarázat, három napja még lázzal küzdött.

A mostani gyenge szereplése miatt ugyanakkor nem lehet leírni Nadalt, az ausztrál tornára összekaphatja magát. Hasonló helyzetben már tavaly is volt. A US Open előtt három kisebb versenyen kikapott, majd az amerikai tenisztornán mégis élete egyik legjobb formáját mutatta, és győzött.