Nyert meccset bukott a tavalyi elődöntős

2011.05.23. 21:29 Módosítva: 2011.05.23. 22:45

A vasárnapi bemelegítés után hétfőn már a nagy nevek is pályára léptek a Roland Garroson. Miközben a nagy esélyes Novak Djokovics és a tavalyi női bajnok Francesca Schiavone könnyedén győzött, az előző nap búcsúzó Marin Cilic után a hatodik kiemelt és 2010-es elődöntős Tomas Berdychnek is gyorsan véget ért a torna.

Az elején még úgy tűnt, sima meccs lesz, azonban a tavalyi formáját csak kereső cseh az első két megnyert szett után visszaesett, miközben a francia Stephane Robert élete teniszével egyenlített. A döntő szettben még volt lehetősége Berdychnek, aki meccslabdáig is eljutott 5:4-nél, azonban végül 3:6, 3:6, 6:2, 6:2, 9:7-tel a világranglista 140. helyezettje jutott a második körbe.

Bemutatkozott a madridi és a római salakpályás versenyen a döntőben Rafael Nadalt is legyőző Novak Djokovics is, a torna egyik nagy esélyese pedig továbbra is meggyőző, ha nem is sziporkázó játékkal verte 6:1, 6:2, 6:3-ra a holland Thiemo De Bakkert. A szerb szépen variálta a játékát, látványos tenyeres nyerőivel pedig nem tudott mit kezdeni a holland. Djokovics zsinórban 38. meccsét nyerte 2011-ben, eddig még százszázalékos.

Addig mindkettőjüknek nyerniük kell még egy mérkőzést, de érik a nagy találkozás a harmadik körben, miután a szerb negyedére sorsolt Juan-Martin Del Potro 6:7, 6:3, 7:5, 6:4-gyel, 3 óra 13 perc alatt legyőzte az adogatógép Ivo Karlovicot. Az első szett rövidítését még elizgulta a 2009-es US Open bajnoka, aki az elmúlt hetekben csípősérülés miatt nem játszott, azonban utána agresszívebb lett, és érezhetően átvette a kezdeményezést. Habár még nem érte el a csuklóműtétje miatt kihagyott tavalyi éve előtti formáját, de bíztató tenisszel jutott tovább.

Roger Federer is bizonyította, hogy nem kell félteni leggyengébb borításán, ezúttal 6:3, 6:4, 7:6-tal verte Feliciano Lopezt, akit csak meccslabdát hárítva, három rövidítésben eldőlt játszma után tudott legyőzni néhány hete Madridban. Federer csak annyit adott ki magából, amennyire szükség volt, Lopez pedig nem tudta megragadni a kulcsfontosságú pillanatokat. A svájci a mezőny legnehezebb első körös sorsolása után a másodikban selejtezős ellenfél ellen pihenhet egy kicsit.

Richard Gasquet és Radek Stepanek előzetesen ígéretesnek látszó mérkőzése végül csak az elején felelt meg a várakozásoknak, a végén könnyedén nyert a francia, míg Gael Monfils egy szettet bukva jutott tovább. Továbbment Mihail Juzsnyij, Nikolaj Davigyenko és Janko Tipszarevics is, kisebb meglepetésre kiesett viszont a német Tommy Haas.

A nőknél a 2010-es bajnok Francesca Schiavone könnyedén, meggyőző játékkal lépett túl egy óra alatt 6:2, 6:0-val Melanie Oudinen. Fordított szettaránnyal, de 6:0, 6:2-vel az első kiemelt Caroline Wozniacki átgázolt a tavaly az első fordulóban még az egykori világelső Dinara Szafinát búcsúztató Kimiko Date-Krummon. Hasonlóan könnyedén győzött Vera Zvonarjova és Agnieszka Radwanska is, búcsúzott azonban a kiemeltek közül a szebb napokat is látott Nadja Petrova, és Klara Zakopalova is.

Mindkét magyar induló elbúcsúzott hétfőn. Arn Gréta nem bírt igazán ellenfele lenni a kilencedik kiemelt, a madridi tornagyőzelemmel a háta mögött érkező Petra Kvitovának, aki 6:2, 6:1-re győzött a magyar lány ellen. A gerincsérüléssel bajlódó Szávay Ágnes maratoni három szettben, csaknem háromórás meccsen kapott ki a selejtezőből érkező Olga Govorcsovától. 4:6, 6:4, 4:6-ra. Bővebben>>>