Wimbledon nem kér Sarapova nyögéseiből

2011.06.24. 18:40

A wimbledoni bajnokság főszervezője megelégelte, hogy egyes női teniszezők túl hangosan nyögnek játék közben. Ian Ritchie szerint ezzel zavarhatják ellenfelüket, és a nézők szórakozását is elronthatják.

"A játékosok szólhatnak a vezetőbírónak, ha ellenfelük túl hangosan nyög a mérkőzés közben, és ez zavarja őket" - mondta a jelenlegi lehetőségekről az All England Tennis Club vezetője. Szerinte jobb lenne, ha a játékosok visszavennének a nyögésekből. "Mi csak egy torna vagyunk, de egyértelművé tettük álláspontunkat: kevesebb nyögést akarunk."

Ritchie azután beszélt a kérdésről a tornaszervezőkkel, hogy Victoria Azarenkánál egy 95 decibeles nyögést is mértek a szlovák Magdalena Rybarikova elleni első körös mérkőzésén. A fehérorosznál ráadásul nemcsak a hangerőt, hanem a nyögések hosszát is sokan kifogásolták.

Azarenka megvédte a nyögéseit, szerinte a játékosok kétharmada hangosan erőlködik a meccseken, ezt figyelembe kell venni, mielőtt bárki valamiféle szabályozásra gondolna. "Tízéves korom óta csinálom. Nem voltam túl erős, ez pedig segített, hogy gyorsítsak, hogy több erőt vigyek az ütésekbe. Nem tudok rajta változtatni, ez segít a játékban. Azt pedig nem adhatom fel, ami segít a játékban" - mondta a Telegraph-nak.

A Szeles Mónika utáni korszak egyértelmű sikítóbajnoka Marija Sarapova, aki egy 2009-es versenyen 105 decibeles nyögéssel állította fel a rekordot. Sarapova sikoltása a decibelskála szerint félúton van egy két méterről hallható légkalapács és egy gyorsító motorkerékpár hangja között.

A The Atlantic Wire összeállítást közölt a legemlékezetesebb nyögésekről, amelyben Sarapova és Azarenka mellett a fiatal trónkövetelők is helyet kaptak. A Williams-testvérek közül Serena az erőteljesebb, Venus messze elmarad tőle.

Jelena Bovina tüsszentéshez hasonló nyögésekkel támogatja meg ütéseit, a portugál Michelle Larcher de Brito pedig már 15 éves korában kiérdemelte helyét a sikítóbajnokok között.