Irén és a 9/11 árnyékában jön a US Open

2011.08.28. 22:17

A világelső és hihetetlen év végéhez közeledő Novak Djokovics idei harmadik Grand Slamjén is nyerhet, miközben nyolc év után először fordulhat elő, hogy Roger Federer a négy nagy torna egyikét sem nyeri meg egy szezonban, azonban az elmúlt napokban mégis az Irén nevű, vasárnap trópusi viharrá mérséklődő hurrikán volt a legfontosabb kérdés az év utolsó Grand Slamje, a New York-i Flushing Meadows-ban rendezett US Open előtt.

A hurrikán miatt lemondták a szombati gyereknapot, míg vasárnapra lezárták az egész komplexumot, így az interjúkban is elsősorban a viharról kérdezett játékosok edzései is elmaradtak.

Egyelőre nem tudni, hogy az elvonuló vihar által okozott károk befolyásolják-e a torna rajtját, azonban a szervezők nem jelentették be, hogy el kellene halasztani a hétfő délelőtti kezdést. Az idei tornának viszont nemcsak az eleje, hanem a vége is rendhagyó lesz, hiszen a férfi döntőt éppen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulóján játsszák majd le.

Djokovics abszolút favorit

A legnagyobb esélyes Novak Djokovics wimbledoni győzelmével megszerezte a világelsőséget is, és akármi történik is a US Openen, akkor sem tud visszacsúszni New Yorkban. A szerb ráadásul továbbra is hihetetlen formában teniszezik, a kanadai Rogers Cupon idei ötödik ezres versenyét nyerte, ha így folytatja, akkor akár az egyik legeredményesebb szezont is zárhatja a férfi tenisz történetében. Az Australian Opennel és Wimbledonnal együtt kilenc tornán győzött idén.

Idei 59 meccséből mindössze második vereségét szenvedte el, a US Openen ugyanakkor problémát jelenthet neki, hogy a cincinnati felvezető torna döntőjét vállsérülés miatt fel kellett adnia Andy Murray ellen, és egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire befolyásolja majd adogatásait Flushing Meadowsban. A szerb világelső kezdésnek selejtezős ellenfelet kapott, és legfeljebb a harmadik körben jöhet szemben Nyikolaj Davigyenko, majd pedig Richard Gasquet, de a negyeddöntőben várhatóan Tomas Berdych vagy Gael Monfils sem jelenthet komoly akadályt.

A felkészülés nem volt tökéletes

A világelsőség elveszítése után Rafael Nadal lábsérülés miatt pihent, majd a Rogers Cupon meglepetésre rögtön első mérkőzésén kiesett, ilyenre pedig három év óta nem volt példa. Cincinnatiben sem ment neki igazán jól, Mardy Fish már a negyeddöntőben búcsúztatta a spanyolt. Ugyanakkor tény, hogy Nadal tavaly sem volt túl meggyőző a felvezető tornákon, ehhez képest a US Opent akkor mégis űrtenisszel nyerte egy jól játszó Djokovics ellen.

Az előjelek alapján tehát nehéz lenne megjósolni a formáját, és az is kérdés, hogy mennyire egészségesen tud majd kiállni. Az idei tornán a harmadik körben már David Nalbandian vagy Ivan Ljubicic jöhet a spanyolnak, majd pedig a kemény pályán egy időben Nadal ellen meglehetősen hatékony, de azóta azért rendszeresen megvert Mihail Juzsnyij lehet az ellenfele a negyedik körben.

Federernek nem lesz könnyű útja

A US Open kemény pályája fekszik neki, és akármennyire is volt éppen gödörben vagy csúcsformához közel az adott időszakban Roger Federer, 2003, első wimbledoni győzelme óta nem telt el olyan év, hogy ne nyert volna legalább egy Grand Slam-tornát. Most a US Open az utolsó lehetősége, különben ez a hihetetlen sorozat megszakad.

Ahogy már annyiszor, ezúttal is Djokovics ágára került Federer, Nadaléra pedig Murray, a tavaly év végére felpörgő – és a Roland Garroson Djokovicsot egyszer már megállító - svájcinak azonban ennél nagyobb problémát jelent, hogy idén messze nem volt olyan eredményes a felvezető versenyeken, mint tavaly. A Rogers Cupon már a harmadik körben búcsúzott, míg Cincinnatiben címvédőként, korábbi négyszeres bajnokként esett ki a negyeddöntőben. A US Openen az elődöntőbe jutásért pedig könnyen lehet, hogy azt a Jo-Wilfried Tsongát kell majd legyőznie, aki Wimbledonban, majd utána Montrealban is a végállomást jelentette a svájcinak.

Murray tornagyőzelemmel érkezik

Az észak-amerikai keménypályás szezont a negyedik kiemelt Andy Murray is botlással kezdte, Montrealban címvédőként rögtön a második körben búcsúzott. Ugyanakkor már sokkal inkább tavaly ilyenkori formáját mutatta Cincinnatiben, amelyet megnyert a visszalépő Djokovics ellen. Murray nem kapott könnyű sorsolást, a harmadik körben Feliciano Lopez bosszantó ellenfél, míg utána Stanislas Wawrinka is jöhet, aki a tavalyi US Openen már kiütötte egyszer a sérüléssel is bajlódó skótot.

Murray ellenfele a negyeddöntőben a hatodik kiemelt Robin Söderling lehet, aki a negyedik körben azonban a 2009-es US Open-bajnok Juan-Martin Del Potróval találkozhat. Az argentin csuklóműtétje miatt egyéves kihagyásra kényszerült, azonban visszatérése óta egyre jobb formában játszik idén, ezért az utolsó Grand Slamen is számolni kell vele.

Izgalmas meccsekből nem lesz hiány

Mások azonban már az elején alaposan belehúztak és a negyeddöntőig is keményen megszenvedhetnek. Tsongának például Federerig szembe jöhet Fernando Verdasco és a kemény pályán elemében játszó Mardy Fish is. Azonban vitathatatlanul az ötödik kiemelt David Ferrer útja lehet a legnehezebb: rögtön Igor Andrejevvel kezd, majd a második körben James Blake, a negyedikben pedig Andy Roddick jöhet, aki nagyon fel tudja szívni magát a US Openre.

Ezúttal nem dúskálunk a látványosnak ígérkező első körös mérkőzésekben, azonban Markosz Bagdatisz és az adogatásairól ismert, de a salemi tornát is megnyerő John Isner találkozója kiemelkedik a nyitómeccsek közül. Ha mindketten jó formát fognak ki, akkor hasonlóan izgalmas lehet Mihail Juzsnyij és Ernests Gulbis összecsapása, de akár Julien Benneteau és Nicolas Almagro találkozója is.

Williams tarolhat

A nőknél hiányozni fog az elmúlt két évben győztes Kim Clijsters, aki hasizomsérülés miatt lemondta a részvételt. Két év után újra pályára lép azonban Flushing Meadows-ban a háromszoros US Open-bajnok Serena Williams, aki a torna legnagyobb favoritja.

Serena hosszú kihagyás után tért vissza Wimbledon előtt, ezért még mindig százon kívül van a világranglistán, azonban a tavalyi sérülése miatt kért védettségének köszönhetően mégis a 28. kiemeltként kezdi az utolsó Grand Slamet. Habár Cincinnatiban lábujjsérülésre és fáradtságra hivatkozva visszalépett, de keménypályás formáját jelzi, hogy előtte Stanfordban és Torontóban is nyerni tudott. Már viszonylag korán belefuthat komolyabb akadályokba is, a harmadik körben például összekerülhet a sikítóbajnok, de kemény ütéseiről is ismert Victoria Azarenkával.

A másik ágon a harmadik kiemelt Marija Sarapova érhet oda a végén, az egyre jobban formába lendülő orosz megnyerte a felvezető versenyt Cincinnatiben, ezzel pedig már a negyedik a világranglistán. Sarapovának sima útja van egészen a negyeddöntőig, ahol azonban a wimbledoni döntőben fölé kerekedő Petra Kvitovával találkozhat újra. Mostani találkozójuk győztesére a második kiemelt Vera Zvonarjova is várhat, aki azonban már a negyedik körben összekerülhet a Wimbledon óta ugyan nem játszó, de mindig veszélyes Venus Williamsszel.

A világelső Caroline Wozniacki megint első kiemeltként kezd egy Grand Slamen, azonban a dán két észak-amerikai keménypályás tornán is a második körben búcsúzott, ráadásul a Grand Slameken egyébként sem szokott túl fényesen szerepelni. Mindehhez most még nehéz sorsolást is kapott. Érdekesség, hogy a sorsolás úgy hozta, hogy a tizenkettedik kiemelt Agnieszka Radwanska testvére, Urszula ellen kezd az első körben.

Két magyarnak is szurkolhatunk

Szávay Ágnes sérülés miatt még mindig nem játszik, Czink Melinda pedig a selejtező harmadik körében vereséget szenvedett, de így is két magyar lánnyal kezdődik hétfőtől a US Open. A világranglista 62. helyezett Arn Gréta alanyi jogon főtáblás, míg a 220. Jani Réka Luca első felnőtt Grand Slamjén rögtön továbbjutott a selejtezőből, ami már önmagában nagyszerű eredmény.

Arn nem kapott könnyű ellenfelet, a tavaly párosban US Open-győztes Vania Kinggel kezd az első körben, ugyanakkor az amerikai egyesben azért nem számít legyőzhetetlennek. A magyar játékos a második körben Iveta Benesovával vagy Jarmila Gajdosovával meccselhet, utána azonban már a világelső Wozniacki következhet.

Jani egy könnyebb ellenfél, a világranglista 110. Sloane Stephens ellen kezd, a második körben azonban a 23. kiemelt izraeli Shahar Peer legyőzése már nehezebb feladat lesz. Amennyiben a húszéves magyar játékos nagy bravúrral a harmadik körig is eljutna, akkor a szerb Ana Ivanovic lehet az ellenfele.