Djokovics Joker-maszkban ment pályára

2011.11.02. 11:32

A világelső Novak Djokovics sérülésből visszatérve lépett pályára Bázelben, Roger Federer szülővárosában rendezett tenisztornán, ahol a szokásos bohóckodás sem maradt el. A szerb ezúttal egy halloweeni Joker-maszkban jött be a pályára, még úgy is, hogy előtte csak tapogatózva találta az utat a sötétben.

A torna 2009-es győztesét, a tavalyi döntőst láthatóan szerette a közönség, de ellenfelét, a belga Xavier Malisse-t is lelkesen biztatták, főként a hivatalos Federer Fanclub vezetésével. Néha már kivehetetlen üvöltéshalmazt eredményeztek a "Nole, Nole!"-t és az "Allez, Xavier!"-t ellenskandáló szurkolók.

2011-11-01T203721Z 1018919519 GM1E7B20CVR01 RTRMADP 3 TENNIS-MEN
Fotó: Arnd Wiegmann

Az első szettben érvényesült Djokovics fölénye, a láb közötti ütéssel is próbálkozó belga végül 2:6-ra bukta a játszmát. A második szett már szorosabban alakult, és a szerb hibázni kezdett, hovatovább 4:4-es állásnál kettős hibával veszítette el a szerváját. Malisse élt a lehetőséggel és 6:4-gyel egyenlített.

Djokovics megrázta magát, és a döntő játszmában már 3:0-ra vezetett, amikor Malisse balesetet szenvedett, ami inkább őt zavarta meg. A belga egy ütésből futtából érkezve nekirohant és átesett a vezető bíró emelvényén, ezért ápolni kellett. Ebből mégis új erőt tudott meríteni, miközben Djokovics 5:3-nál képtelen volt kiszerválni a meccset, négy bréklabda hárítása után megint kettős hibával bukta az adogatását. Meglepetés végül azért nem született, a saját bevallása szerint is sokat hibázó szerb 7:5-tel zárta az izgalmasan alakuló meccset.

000 Par6627107
Fotó: Fabrice Coffrini

Djokovics meccse előtt a szintén a US Open után szülővárosába visszatérő Roger Federer átvette a Number 1 History-Award nevű díjat. Az elismerést olyan, a bázeli tornán rendszeresen induló klasszisok után szavazták meg neki a svájciak, mint Andre Agassi, Björn Borg, Pete Sampras vagy a jelen játékosai közül Djokovics.

A US Open után kihagyott több tornát is, ezért Federer visszacsúszott a 4. helyre a világranglistán, de láthatóan nem ez mozgatja már a svájcit, aki az előző héten arról is beszélt, hogy nem tervezi még visszavonulását 2012-ben.

A bázeli szervezők és közönség tett is róla, hogy Federer a lehető legjobban érezze magát a pályán: minden megmozdulását óriási taps övezte nyitómérkőzésén, a díjátadóhoz pedig videón Sampras, Bjorg és Yannick Noah is gratulált, miközben egy francia művész helyben percek alatt megfestette a bázeli születésű teniszező portréját.

Roger Brennward, a torna főszervezője arról beszélt, milyen sokat jelent a század sportolójának nevezett Federer Svájcnak. „Mr. Tökéletesként történelmet írsz" – mondta.

Az elmúlt években is illusztris mezőnyt felvonultató bázeli tornának idén külön súlyt adott volna, hogy a már szokásos résztvevőnek számító Roger Federer és Novak Djokovics mellett a világranglista első négy helyezettje közül az utolsó pillanatban a már 3. Andy Murray is szabadkártyát kért, de sérülés miatt játék nélkül visszalépett.