Nisikori kiütötte Djokovicsot Bázelben

2011.11.05. 20:48 Módosítva: 2011.11.05. 20:55

Egész héten arról beszélt, hogy még nem 100 százalékos a hátsérülés miatt kihagyott hat hét után, mégis hatalmas meglepetés Novak Djokovics veresége a bázeli torna elődöntőjében a 32. helyezett Kei Nisikoritól, aki a döntő szettben 6:0-ra ütötte ki a világelsőt.

A meccs elején úgy tűnt, hogy a szerb, ha nincs is nagy formában, de mégis könnyedén bemasírozik a döntőbe. Habár érthetetlen hibákat is ütött és folyamatosan grimaszolt a rontások után, de kétszer is brékelte az idegesen kezdő japánt. 5:1-nél ugyan nem tudta kiszerválni a szettet, de Nisikori hibáival 6:2-re letudta az első játszmát.

A második szett elejére aztán a japán összeszedte magát, és elkezdett bátran játszani, fontos, látványos pontokat tudott megnyerni. 2:2-nél végül első bréklabdáját rögtön ki tudta használni, Djokovicshoz pedig érkezett a később többször is visszatérő tréner, a jobb vállát kellett ápolni.

A kissé kedvetlen szerb ennek ellenére vissza tudta venni az elvesztett adogatását 4:3-nál, de nem tudott felülkerekedni az egyre koncentráltabban és pontosabban teniszező japánon, aki kiharcolta a rövidítést. Itt már egyértelműen érződött, hogy Djokovics bajba kerülhet, tőle szokatlan hibákkal 7-4-re a japánnak adta a tie breaket.

A döntő szett előtt Nisikorit is ápolták, de ő tűnt az eltökéltebbnek, Djokovics egyre kedvetlenebbül fogta a hátát, amikor felálltak az alapvonalhoz. A szerb megint képtelen volt bréklabdát hárítani, miközben a közönség hangosabbik felének támogatását is élvező japán nagyon kemény ütéseket húzott elő.

Djokovics 3:0 után még utoljára megpróbálta néhány bombatenyeressel és ritmusváltással visszavenni a kezdeményezést, de Nisikori nem ingott meg, semmire is hozott adogatást. Djokovics a mérkőzés vége felé több labdára már el sem indult, és a meccsben maradásért sem tudott bréklabdát hárítani, ezért 6:0-val volt kénytelen levonulni a pályáról.

Nisikori élete legnagyobb sikerét érte el, korábban még Top10-es játékost sem tudott soha legyőzni, Bázelben pedig döntőt játszik vasárnap Roger Federerrel.

Kei Nisikori

Japán legmagasabban jegyzett teniszezője, a világranglista 32. helyetettje. Ötéves kora óta teniszezik, az első profi mérkőzését 2007-ben Los Angelesben a Countrywide Classic-on játszotta. A Grand Slamek közül eddigi legnagyobb sikerét a 2008-as US Openen érte el, akkor a negyedik körben esett ki. Karrierje során csak két ATP-tornán döntőzött. 2008 februárjában a Delray Beach-i versenyen győzött, 2011 áprilisában a houstoni tornán második lett.

Djokovics a hozzá méltatlan döntő szett ellenére még mindig csak negyedik vereségét szenvedte el idén, miközben 67 mérkőzésen tudott diadalmaskodni. Bázelben a meccshiányra panaszkodott, jövő héten Párizsban még lesz ideje felkészülni az egy héttel később Londonban kezdődő világbajnokságra, ahol a nyolc legjobb játékos méri össze tudását.