Nadal hatalmas meccsen verte Federert

2012.01.26. 14:45 Módosítva: 2012.01.26. 15:04

A torna eddigi legjobb mérkőzésén győzte le négy szettben 6:7, 6:2, 7:6, 6:4-re a második kiemelt Rafael Nadal a harmadik kiemelt Roger Federert az Australian Open elődöntőjében, ezzel elsőként jutott a vasárnapi döntőbe.

000 DV1110272
Fotó: William West

Federer sokkal jobban, lendületesen kezdett, de az első szett közepére Nadal is emelt a színvonalon, és végül ő bizonyult a stabilabbnak, emellett mentálisan is jobban bírta a meccs végét. Federernek gyakran nem jöttek a jó szervái, voltak ugyan lehetőségei, de Nadal több fontos helyzetben volt jó. (A mérkőzés eseményeit itt olvashatja vissza percről percre>>>)

Döntő volt, hogy Nadal egyensúlyban tudta tartani az egész mérkőzésen a nyerő ütések és a ki nem kényszerített hibák arányát (36-34), miközben Federer 46 nyerője mellé 63 rontás is társult.

000 DV1110010
Fotó: William West

Federer a meccs elején nagyon elszántan lerohanta Nadalt, akinek az első húsz percben nem volt ellenszere, a svájci brékelőnyben 4:1-re is vezetett. Elkezdett azonban hibázni, miközben a spanyol egyre jobban belelendült a játékba. Miután sikerült kiegyenlítenie, mindketten hozták a szervájukat, és fej-fej mellett jutottak el a tie breakig. A rövidítésben Nadal hibázott többet, Federer megszerezte a vezetést.

A svájci a második játszma elején sem adott vissza az agresszív játékból, rögtön brékkel indult, ugyanakkor utána képtelen volt hozni a saját adogatását. Federernek 2:2-nél is bréklabdája volt, azonban Nadal megfordította, és helyette ő vette el a svájci következő szerváját.

Federernek nem jött jókor, hogy 5:2-es Nadal vezetésnél - ez még mindig csak egy bréket jelentett - az ausztrál nemzeti ünnep miatt rendezett tűzijáték szakította meg a mérkőzést. A néhány perces szünet után a svájci semmire veszítette el újból az adogatását, ezzel Nadal a szetteket tekintve kiegyenlített.

A svájci komoly gödörbe került a második szett végére, így nagyon könnyen elúszhatott volna rögtön az elején a harmadik játszma. Miután Nadal könnyedén hozta az első adogatását, Federernek rögtön három bréklabdával kellett szembenéznie a sajátjánál. Ugyanakkor sikerült összeszednie magát, mindhárom bréklabdát hárítva fordította meg a játékot, innen pedig megint kiegyenlített lett a meccs.

tag-reuters (3)
Fotó: Tim Wimborne

Mindketten gyors pontokkal, jó adogatásokkal hozták a szerváikat, míg a svájci előnyhöz jutott, negyedik bréklabdáját kihasználva vette el Nadal adogatását 3:3-nál. Federer azonban nem tudott élni a lehetőséggel, nem jöttek a jó szervái, ezért a spanyol azonnal visszajött. Nadal 6:5-nél szettlabdához is jutott, azonban ezt még megmentette Federer. A harmadik játszma végén a rövidítésben azonban kisebb hullámvölgybe került, Nadal 6-1-re elhúzott. A svájci ugyan négy szettlabdát is hárítani tudott még, de az ötödiket már megcsinálta Nadal.

A negyedik szett legelején egyikük sem került bajba, nagyon koncentráltan tartották az adogatásaikat. 2:2-nél Nadal két bréklabdához is jutott, de Federer meg tudta fordítani a játékot, és úgy tűnt, hogy ebből erőt meríthet. A játszma közepére egészen varázslatos labdameneteket is láthattunk, nagyon magas színvonalon teniszeztek mind a ketten.

4:3-nál a meccs labdamenetét nyerte a svájci, de nem tudta kihasználni a bréklabdáját. Ami azonban nem sikerült Federernek, az Nadalnak 4:4-nél igen: elvette ellenfele adogatását, és ezzel kiszerválhatta a meccset. Az utolsó játék is hihetetlen izgalmakat hozott, előbb Nadal jutott meccslabdához, majd Federer kétszer is brékelhetett volna, végül a spanyol másodszorra már nem hibázott, és behúzta a mérkőzést.

A második kiemelt Nadal idén nem remekelt Abu Dzabiban a bemutató tornán, a dohai felvezető versenyen pedig meglepetésre kikapott az elődöntőben Gael Monfilstól, aki ráadásul 1:4-es hátrányból fordított ellene a második szettben. Nadal Melbourne-ben arról beszélt, hogy vállsérülése miatt nem sikerült tökéletesen a felkészülése decemberben, és a tervek szerint a torna után egyhónapos pihenőre vonul.

Az Australian Open alatt nem került komolyabban bajba, Federer ellen pedig nagyon felpörögve, Nadal elsőként jutott be a vasárnapi döntőbe. Ellenfele majd a Novak Djokovics-Andy Murray mérkőzés győztese lesz. Ha az elődöntőben elért magasságokban tud játszani majd a döntőben is, akkor akár Djokovicsnak, akár Murraynek kemény ellenfele lehet.

Federer az Abu Dzabiban rendezett bemutatótornán még nem tette oda magát, de a dohai felvezetőversenyen már egyre inkább ment neki a játék, az elődöntőtől azonban hátsérülés miatt vissza kellett lépnie. Ennek fényében kérdéses volt teljesítménye Melbourne-ben, de végül nagyon meggyőző játékkal jutott túl olyan elsőre keménynek ígérkező ellenfeleken, mint Bernard Tomic vagy Juan-Martin Del Potro. Az elődöntőben ugyanakkor Nadal volt a jobb, így a svájci csak tavalyi eredményét beállítva búcsúzik.

000 DV1110350
Fotó: William West

A Federer-Nadal találkozóhoz hasonlóan izgalmasnak ígérkező második elődöntőt is élőben közvetítjük majd péntek délelőtt, tartsanak velünk!