Djokovics nyerte az őrült maratont

2012.01.27. 16:23

A világelső Novak Djokovics a torna legfordulatosabb mérkőzésén győzte le döntő szettben 4 óra 50 perc alatt 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5-re a negyedik kiemelt Andy Murray-t az Australian Open második elődöntőjében.

Az elején mindketten borzasztó sok hibával kezdtek, a játék lényegében arról szólt, melyikük tud kevesebbet rontani. A meccs közepére azonban mindketten belelendültek a játékba, egészen parádés pontokat is láthattunk, Djokovics pedig másfél szetten át eljutott arra a szintre is, ahol már érinthetetlen volt. (A meccs eseményeit percről percre korábbi közvetítésünkben olvashatja vissza>>>)

Miután egyikük sem tudott elég stabil maradni, oda-vissza brékelték egymást az első szett elején. Murray azonban sokkal többet, és főleg rosszabb pillanatokban rontott, ezért Djokovics 5:2-es vezetést szerzett, innen pedig már behúzta a játszmát. Ugyanakkor a szerb sem lehetett büszke a mutatóira: 14 ki nem kényszerített hibát ütött 5 nyerő mellett, miközben Murray-nél 18-4 ez az arány.

A második szett elején Djokovics rögtön 2:0-val indult, azonban Murray megfordította a következő adogatójátékát, és három játékot nyert zsinórban. Ez fontos pillanat volt a mérkőzésen, a skót feltámadt, elkezdett pontosabban és agresszívebben játszani. Háromszor annyi nyerőt ütött, mint az első szettben. Ugyan brékelőnyben még el tudta veszíteni így is az adogatását, de végül ő volt a jobb a végén, kiegyenlített a szetteket tekintve. Djokovics ugyan megpróbált válaszolni a támadóbb teniszre, és ő is feljavult, de még mindig nem tudott felpörögni.

Djokovicsnak sorozatban kellett tíz percnél is hosszabb adogatójátékokkal szembenéznie a harmadik szett elején, miközben a lábát is látványosan fájlalta. Egy-egy brék után fej-fej mellett mentek tovább, de a megfordított játékok Djokovics formáján is sokat javítottak. Elsőként Djokovics jutott szettlabákhoz 5:4-nél, de Murray hárítani tudta ezeket, és egy brék után kiszerválhatta volna a játszmát. Habár Djokovics még kiharcolta a tie breaket, ott már Murray volt a jobb, és a skót a másfél órás harmadik játszma után szettelőnybe került.

Hiába nyerte azonban meg nagy nehezen a harmadik játszmát Murray, Djokovics a negyedik szett elején nagyon eltökélten állt ki, hihetetlenül felpörgött, és nem tudott hibázni. Már 4:0-ra vezetett, mire Murray felocsúdott a sokkból, de így is csak egy adogatójátékot tudott hozni a skót, akinek még azt sem sikerült elkerülnie, hogy Djokovics kezdhesse az adogatást a 25 perc alatt kiharcolt döntő szettben.

Djokovics a döntő játszma elején is nagyon magabiztos volt, azonban Murray - ha nehezen is, de - egészen 3:2-ig tudta tartani az adogatásait. Miután a szerb világelső brékelt, majd 5:2-re is vezetett, már úgy tűnt, a skótnak nincs sok esélye a győzelemre. Djokovics két labdára is volt már a döntőtől Murray következő adogatásánál, azonban a skót hozta a szerváját, és újabb fordulatként meglepetésre semmire vette el Djokovicsét.

A szerb lendülete megtört, Murray nagyobb gond nélkül hozta a saját szerváját, és három bréklabdához is jutott ellenfele következő adogatásánál. Djokovics azonban nagyon bátor és pontos játékkal megfordította a szervajátékot, és lényegében ez bizonyult a győzelem kulcsának. Murray már nem tudott újból feltámadni, Djokovics a pályán boldogan elterülve ünnepelhette a győzelmét.

A szerb világelsőnek így lehetősége lesz megvédenie címét a vasárnapi döntőben, ahol majd a csütörtökön Roger Federert legyőző Rafael Nadal lesz az ellenfele. Djokovics harmadik Australian Open-győzelméért lép majd pályára Nadal ellen, akit tavaly hatból hatszor győzött le. Ugyanakkor Nadal is olyan magas szintre jutott el a Federer elleni elődöntőben, hogy mindenképpen izgalmas döntőre van kilátás.

A két férfi elődöntőhöz hasonlóan vasárnap a férfi döntőt, szombat reggel pedig a női elődöntőt is élőben közvetítjük majd, tartsanak velünk!