Azarenka az Australian Open bajnoka

2012.01.28. 12:08

A harmadik kiemelt Victoria Azarenka nagyon egyoldalú mérkőzésen győzte le 6:3, 6:0-ra Marija Sarapovát az Australian Open női döntőjében. Első Grand Slam-győzelmével a világelsőséget is megszerezte a nagy formában teniszező fehérorosz.

A mérkőzés elejét leszámítva Azarenka nagyon bátran játszott, Sarapova pedig hiába adogatott jó százalékban, tanácstalannak tűnt. Nem tudott megfelelő választ kitalálni a jól mozgó és az alapvonalcsatákat rendre megnyerő agresszív fehérorosz játéka ellen. Miközben ugyanannyi nyerőt ütöttek (14), Sarapovánál emellé 30 rontás is társult. (A mérkőzés eseményeit percről percre itt olvashatja vissza>>>)

Az első szett még Sarapova rohamával indult, az orosz rögtön brékelte az idegesen kezdő Azarenkát. Sarapova nem tudott azonban dupla brékelőnybe kerülni, a fehérorosz egy nehéz adogatójátéka után belelendült a játékba, visszajött, és Sarapova 3:3 után nem tudott több gémet nyerni.

Hiába próbált támadóbb teniszt játszani ő is, bréklabdája is volt a második szett elején, de a fontos pontoknál Azarenka nem hibázott. A második szett még egyoldalúbban alakult, mint az első, Azarenka fején pedig ugyan egy rövid pillanatig átfutott 5:0-nál, hogy egy Grand Slamért szervál, de mégis nagyon magabiztosan húzta be a mérkőzést.

A 22 éves Azarenka egyre közelebb ért a nagy sikerhez az elmúlt években, a tavalyi világbajnokságon pedig csak a döntőben kapott ki 7:5, 4:6, 6:3-ra Petra Kvitovától. A 2012-es évet rögtön a sydney-i felvezető torna megnyerésével kezdte, mielőtt nagy formában megérkezett volna Melbourne-be.

Sarapova második Grand Slam-döntőjébe jutott be, mióta visszatért vállsérülése után, de ahogy a 2011-es wimbledoni fináléban sima két szettben kikapott Petra Kvitovától, úgy Azarenka ellen sem tudta a legjobbját nyújtani. Ettől függetlenül visszaért a világranglista élére, és az összes fontos tornán számolni kell majd vele az év további részében.

Azarenka szombati győzelme egyben azt jelenti, hogy a női tenisz történetében először mind a négy nagy tornán első Grand Slamjét megnyerő játékos az uralkodó (Australian Open - Victoria Azarenka, Roland Garros - Na Li, Wimbledon - Petra Kvitová, Us Open - Samantha Stosur).

Már csak a férfi döntő maradt hátra az idei Australian Open fontosabb eseményei közül, a két férfi elődöntőhöz és a női döntőhöz hasonlóan a világelső Novak Djokovics és Rafael Nadal találkozóját is élőben közvetítjük vasárnap délelőtt, tartsanak velünk!