Sarapova Roland Garros-bajnok, mindent megnyert

2012.06.09. 17:15

Nagyszerű játékkal nyerte első Roland Garrosát Marija Sarapova 6:3, 6:2-re Sara Errani ellen, ezzel teljes lett a gyűjteménye, mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte egyszer.

Nagy volt a tét, de Sarapova kezdettől fogva koncentráltan játszott, sokkal több nyerőt ütött, mint olasz ellenfele, és a fontos pillanatok többségében ő volt a jobb. Az élete első Grand Slam-döntőjét játsszó Errani az elején még nem tudott nyugodt maradni, de a mérkőzés második felére már bemutatta a salakon nagyon hatékony pörgetéseit.

Sarapova az első szettben rögtön duplabrékkel kezdett, 4:0-nál azonban két kettős hibát is ütve elbukta a szerváját, és beengedte az olaszt a mérkőzésbe. Errani két szettlabdát is hárítani tudott 5:3-nál, de Sarapova stabil volt, behúzta a szettet.

A második játszma elejére Errani már rátalált a játékára, és küzdelmes labdamenetekre kényszerítette Sarapovát, aki azonban nem remegett meg, és még emelni is tudott a színvonalon. Az orosz rögtön brékelt, majd 3:1-nél a mérkőzés kulcsjátékában újból megtörte Erranit. Az olasz ugyan szépen futtatta Sarapovát, és egyik elveszített adogatását még vissza tudta venni, de fordítani már nem volt esélye. Az utolsó pontokat is bátran játszotta, két meccslabdát hárított, de Sarapova nyugodt maradt, kiszerválta a meccset.

A díjátadásnál Szeles Mónika adta át a Kupát Sarapovának, miután a bemondó először véletlenül a döntő veszteseként szólította a pódiumra az oroszt. Sarapova elmondta, mennyire örül, hogy a neki legnehezebb, salakos Grand Slamet is meg tudta nyerni. „Hihetetlen érzés, nem is tudom, mit mondjak. Annyira boldog vagyok! Nagyon keményen küzdöttem ezért, hosszú utat tettem meg, amíg itt nyerni tudtam. Ez életem legszebb győzelme" – nyilatkozott a mérkőzés után.

Sarapova az Australian Open (2008), Wimbledon (2004) és a US Open (2006) után a Roland Garroson is diadalmaskodott. A végén önfeledten mosolygó, és hétfőtől már a döntő előtt is tudhatóan világelső Sarapova a tizedik teniszező a női mezőnyben (az Open érában valójában csak a hatodik), akinek sikerült megcsinálnia a karrier Grand Slamet, vagyis mind a négy nagy tornát megnyerte legalább egyszer, ezt legutóbb Serena Williams teljesítette 2003-ban.

A teljes pénznyereményét a május végi olasz földrengés károsultjainak felajánló Errani a döntőt ugyan elbukta, de nagyon szépen játszott egész végig a tornán, és jövő héttől már feljön a tizedik helyre a világranglistán. Az olasz az idei salakos szezont nagyszerűen zárja, három salakos – köztük a budapesti – tornát is megnyerte, párosban pénteken a Roland Garroson is győzött.

A Roland Garroson vasárnap rendezik a férfi döntőt Rafael Nadal és Novak Djokovics között, de a szervezők már jelezték, hogy az előrejelzések esőt mondanak, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy hétfőre kell átrakni a finálét.

Eredmény:

női egyes, döntő:
Marija Sarapova (orosz, 2.)-Sara Errani (olasz, 21.) 6:3, 6:2

A finálé győztese 1,25 millió euróval (körülbelül 375 millió forinttal) gazdagodott, míg a vesztes 625 ezret kapott.