Vészkezelés után nyert Federer

2012.07.02. 18:43

Újabb nehéz meccsen van túl Roger Federer, aki hátfájdalmakkal küszködve győzte le 7:6, 6:1, 4:6, 6:3-ra a belga Xavier Malisse-t, így zsinórban 33. Grand Slam-negyeddöntőjébe jutott be. A harmadik kiemelt svájci az előző fordulóban 0:2-es szetthátrányból fordított a több játszmán át nagyon pörgő Julien Benneteau ellen. Ezúttal nem az ellenfél, hanem a fizikai problémák jelentették a legnagyobb akadályt.

Már az elején látszott, hogy nem stimmel minden Federernél, de sikerült elkerülnie a bréket, amíg az első szettben 4:3-as vezetésénél ápolást kért, és be is ment kezelésre az öltözőbe, ahol feltehetően fájdalomcsillapítót is kapott. Láthatóan nem mozgott jól, miután visszatért, a derekát törölközővel tekerte körbe a pihenőnél. Malisse 5:5-nél elvette az adogatását, de nem tudta tartani a sajátját. A tie breakben teljesen szétesett, Federer 7-1-re húzta be a rövidítést.

 000 DV1208254

A legjobbkor jött az esőszünet a svájcinak, habár a wimbledoni szervezők nem álltak a helyzet magaslatán: a centerpálya tetejét nem húzták be, csak lefedték a füvet, így a játékosokat egy próbálkozás után újból vissza kellett küldeni az öltözőbe. Végül - továbbra is nyitott tetővel - 40 perc után folytatódhatott a játék.

Az ápolásra is kihasznált pihenő után Federer kiválóan alkalmazkodott a körülményekhez: kevesebb erővel, de nagyon pontosan megütött szervákkal és alapvonalütésekkel, szép ejtésekkel sérülten is nyerte a pontokat. A hosszabb labdameneteket kerülő svájci végül mindössze 24 perc alatt 6:1-re besöpörte a második szettet a sokat hibázó Malisse ellen.

Egyértelmű volt, hogy Federer gyorsan túl akar lenni a meccsen, azonban Malisse a harmadik játszma elejére összeszedte magát, pontosabb lett, és rögtön elvette a svájci adogatását. A belga nem tudta kihasználni a többi bréklabdáját a szettben, de hozta az összes adogatását, ezzel pedig a harmadik játszmát is.

 000 DV1208242

Az agresszíven teniszező, a lassabb adogatásokat kiméletlenül letámadó Malisse a negyedik szett elején is rögtön brékelte Federert, ezúttal azonban a svájci azonnal visszajött. Malisse már nem tudott feltámadni, Federer újból elvette a szerváját, semmire hozta a sajátjait, és a végén nagyobb izgalmak nélkül, egy ásszal nyerte meg a meccset. Federer még a sérülés ellenére is 45 nyerőt ütött 18 ki nem kényszerített hiba mellé.

„Ijesztő volt, nagy fájdalmaim voltak" – mondta a mérkőzés után. „A hátam rendben van, a mérkőzés közben folyamatosan javult" – mondta a BBC Sportnak. „Amikor már 15 éve játszol a profik között, akkor időnként megfájdul a hátad, és csak remélheted, hogy ez nem egy fontos mérkőzésen jön el."

Federer győzelmével tovább építi a valószínűleg megdönthetetlen rekordját, miszerint zsinórban 33. Grand Slam-negyeddöntőjébe jutott be. A 2004-es Wimbledon óta az összesen játszott, és eljutott legalább a legjobb nyolcig. Arra sem nagyon van példa, hogy egy teniszező ilyen stabil játék mellett az indulását esetleg veszélyeztető sérüléseket és betegségeket is elkerülje. A hihetetlen teljesítményt jól jelzi, hogy a listán második Ivan Lendl zsinórban tizennégy GS-ig bírta a saját sorozatát.

A szerdai negyeddöntőben majd a Gyenisz Isztomint búcsúztató Mihail Juzsnij lesz az ellenfele. Federer azt mondta, reményei szerint rendben lesz arra a mérkőzésre.

Eredmények:

nyolcaddöntő:

férfiak:
Federer (svájci, 3.)-Malisse (belga) 7:6 (7-1), 6:1, 4:6, 6:3
Juzsnyij (orosz, 26.)-Isztyomin (üzbég) 6:3, 5:7, 6:4, 6:7 (5:7), 7:5