Mennyit tévednek a vonalbírók?

2012.07.04. 09:06

A Wimbledonban eddig kikért sólyomszemek alapján a vonalbírók átlagosan tízből háromszor tévedtek vitatott pontoknál. Van olyan játékos, aki az esetek háromnegyedében helyesen kérte ki a sólyomszemet, mások viszont kevésbé érzik a challenge-et.

A játékosoknak szettenként három lehetőségük van – a tie breaket leszámítva – felülbírálni a vonalbírók döntéseit, és csak akkor veszítenek belőle, ha tévesen kérdőjelezték meg a döntést. (A videón illusztrációként a 2009-es wimbledoni döntőben kért néhány sólyomszem látható.)

A férfiak többször kérnek sólyomszemet, mint a nők, de kevesebb sikerrel. Andy Murray-nek 14-ből csak 4-szer volt igaza, míg a világelső Novak Djokovics 9-ből ötször kért sikeresen challenge-et. Roger Federernek viszont legendásan ritkán jönnek be a challenge-jei.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy néhány játékos bizonyos esetekben taktikai okokból kéri ki a sólyomszemet, noha nem sok esélye van a sikernek. Az egyik megkérdőjelezett ütés idén Wimbledonban például közel 30 centivel esett a vonalon kívülre, a játékos mégis rendezhette a gondolatait a visszajátszás alatt.