Federer lejátszotta Djokovicsot

2012.07.06. 17:41

A hatszoros bajnok Roger Federer nagyszerű játékkal győzte le 6:3, 3:6, 6:4, 6:3-ra a világelső és címvédő Novak Djokovicsot első füves pályás mérkőzésükön a pénteki elődöntőben, ezzel újra bejutott a döntőbe Wimbledonban. Ellenfele a vasárnapi fináléban a skót Andy Murray lesz.

Djokovics a Roland Garrosszal ellentétben ezúttal könnyen jutott az elődöntőbe, míg Federer Julien Benneteau ellen 0:2-es szetthátrányból fordított, a következő mérkőzésén pedig fájós háta miatt kellett kezelni. Az elődöntőben Federer tudott jobban emelni a játékán, erre pedig az egy szettre felpörgő Djokovics nem tudott válaszolni. A mérkőzés alakulását percről percre itt olvashatja vissza>>>

Tipikus klasszikus füves pályás meccsnek indult, ahol mindketten gyorsan hozták az adogatásaikat, és nagyon koncentráltan szerváltak. A mérkőzést már behúzott tetővel kezdték, de az első szettben Djokovics még csúszkált kicsit a füvön, nem találta igazán a ritmust. Federer 3:2-es vezetésénél brékelni tudott, ez pedig elég volt a szett megnyeréséhez.

Djokovics a második játszma elejére megrázta magát, nagyon magabiztosan kezdett teniszezni, és rögtön brékelte is az ellenszert egyelőre csak kereső Federert. Megint egy brék döntött, a szerb végig tudta vinni előnyét a szetten, és pillanatok alatt kiegyenlített. A mérkőzés iramára jellemző, hogy az első két szettet 54 perc alatt letudták.

A harmadik játszmában azonban Djokovicsot teljesen váratlanul érte, hogy Federer feljebb tudott kapcsolni, és az első ponttól kezdve hihetetlen nyomás alatt tartotta a szerbet, aki ettől láthatóan nem érezte jól magát. Próbálkozott, mindketten szép pontokat ütöttek, de Federer gyorsított általában először, Djokovics pedig nem nagyon tudott azonban mit kezdeni a saját adogatásait könnyedén hozó svájcival. Végül a szett legvégén elbukta a szerváját, és ezzel a játszmát is.

Federer a negyedik szettben sem engedett ki, rögtön brékelte Djokovicsot, és jó esélye volt a duplabrékelőnyre is 4:2-nél. A még mindig a saját ritmusát kereső Djokovics azonban abból sem tudott erőt meríteni, hogy 0-40-ről fordította meg az adogatását, végül Federer nem ingott meg, és első meccslabdáját értékesítve szerválta ki az izgalmas, mindössze 2 óra 19 perc alatt véget érő elődöntőt.

Federer már biztosan 2. lesz a torna után a világranglistán, azonban amennyiben Djokovics legyőzése után a vasárnapi döntőt is meg tudja nyerni, akkor vissza kerülne az első helyre. Ezzel beállítaná, és meg is döntené Pete Sampras rekordját, aki összesen 286 hétig vezette a világranglistát, a svájci most 285 hétnél tart. Federer emellett 17. Grand Slamjét nyerheti meg, egyben beállíthatja Sampras hét wimbledoni győzelmet számláló rekordját.

Federer ellenfele a negyedik helyen kiemelt Andy Murray lesz, miután a pénteki második elődöntőben négy játszmában, 6:3, 6:4, 3:6, 7:5-re verte a rangsorban ötödik francia Jo-Wilfried Tsongát. Murray 2 óra 47 perc alatt megszületett sikere azt is jelenti, hogy 74 esztendő után ő az első brit, aki finálét játszhat Wimbledonban.