Anyuka ilyen jól még nem teniszezett

2012.08.30. 23:50

Valószínűleg nem így tervezte, és kicsit tovább szeretett volna jutni, de a második forduló jelentette a végállomást Kim Clijstersnek a US Openen, aki ezzel egyéni pályafutásától is búcsúzott.

A négyszeres Grand Slam-győztes belgát nem valamelyik rutinos versenyző, hanem a tizennyolc éves Laura Robson győzte le 7:6, 7:6-ra, de olyan szép és küzdelmes labdameneteket is láthattunk, amelyek biztosan emlékezetessé tették Clijsters búcsúmeccsét.

Clijsters május végén jelentette be, hogy a US Open lesz az utolsó versenye, utána visszavonul. „New Yorkban értem el legnagyobb sikereimet, ezért nagyon különleges város nekem, és ideális hely a búcsúhoz" – mondta akkor.

A Robson elleni mérkőzés után megismételte, nem is volt kérdés, hogy Flushing Meadowsban búcsúzzon.

A küzdőszelleméről, a védjegyévé vált hatalmas becsúszásokról és a honfitársával, Justine Heninnel való rivalizálásról is jól ismert Clijsters 2007 májusában egyszer már visszavonult, de kislánya születése után 2009-ben visszatért, és alig néhány meccsel a háta mögött rögtön meg is nyerte a US Opent, ahol korábban 2005-ben tudott már egyszer győzni. Evonne Goolagong 1980-as wimbledoni sikere óta ő az első, aki szülés után visszatérve Grand Slamet nyert.

Nagyszerű formában teniszezett, lendületére jellemző, hogy a következő évben megvédte címét a US Openen. 2010-ben az évzáró világbajnokságot is megnyerte, és a WTA az év játékosának választotta. A sorozat pedig még nem ért véget: 2011-ben életében először az Australian Open trófeáját is a magasba emelhette. Győzelmeivel újra visszatért a világranglista élére, ahol rövidebb ideig 2006-ban, és 2003-ban is járt már.

Clijsters anyaként sikeresebb volt, mint előtte, négy GS-győzelméből hármat is visszatérése után szerzett (ezzel beállította Margaret Court rekordját, aki szintén három GS-et nyert anyaként). Azonban sérülések miatt egyre több tornát kellett kihagynia, és idén már az egész salakpályás szezont lemondta, hogy Wimbledonra és az olimpiára koncentrálhasson. Sokáig azonban már nem tudott eljutni, a negyedik körben és a negyeddöntőben búcsúzott.

A visszavonuló belga 2005-ös US Open-győzelméért 2,2 millió dollárt vehetett át, amivel az összes női sportoló közül az egy összegben kifizetett legnagyobb pénzdíj az övé.

Clijstersen kívül búcsúzott szerdán a nőknél a tizenhetedik kiemelt Anasztaszija Pavljucsenkova, valamint a huszonötödik kiemelt, és szintén belga Yanina Wickmayer is.

A férfiaknál a nyolcadik kiemelt Janko Tipszarevics szokásához híven megint belekeveredett egy ötszettesbe. Végül 0:2-es szetthátrányból fordított 4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:2-re a francia Guillaume Rufin ellen. Szintén 0:2-ről fordított Ernests Gulbis a 21. kiemelt Tommy Haas ellen. A lett 3:6, 4:6, 6:4, 7:5, 6:3-ra győzött. A kiemeltek közül búcsúzott Andreas Seppi, Mihail Juzsnij és a harmadik számú szerb, Viktor Troicki is.