Rosszkor született a búcsúzó teniszidol

2012.09.06. 21:11

A szerda legnagyobb meglepetése kétségkívül a világelső Roger Federer veresége volt a US Openen, de ugyanekkor véget ért a Sampras és Agassi utáni korszak legsikeresebb amerikai teniszezőjének, Andy Roddicknak is a karrierje.

Az amerikai előző csütörtökön, harmincadik születésnapján jelentette be, hogy Kim Clijstershez hasonlóan a US Open lesz profi karrierje utolsó tenisztornája.

Azóta egészen felszabadultan játszott, nagyszerű tenisszel győzte le Bernard Tomicot és Fabio Fogninit, azonban az újra a legjobbak közé érő Juan-Martin Del Potróval már nem bírt.

A negyedik körös mérkőzést még kedden kezdték el, azonban az eső miatt az első szett végi tie break elején félbe kellett szakítani. A meccset így szerdán fejezték be, de ez nem rontott Roddick hihetetlen formáján: pillanatok alatt besöpörte az első játszma végi rövidítést, és a második szettben is erőteljesen lépett fel, ami hatékonynak tűnt.

A játszma megint rövidítésre futott ki, ebben viszont már egyértelműen az argentin volt a jobb. Az elveszített szett után Roddick szétesett, a lendülete megtört, pillanatok alatt bukta 6:1-re a harmadik játszmát, és a végig stabil argentin innen már biztosan nyerte a meccset. A meccs elején még kicsit passzív közönség a végére már ovációval búcsúztatta a Del Potrót megölelő Roddickot.

Roddick tipikus esete a rosszkor született jelenségnek. Az amúgy kiváló amerikai játékos Federerrel szinte egykorú, és ez meg is határozta pályafutását. Középiskolás korában kosárlabdázott, és külön érdekesség, hogy Mardy Fish-sel, későbbi tenisz Davis Kupa partnerével játszott egy kosárlabdacsapatban.

Teniszpályafutása nagyon ígéretesen indult, juniorként US Opent és Ausztrál Opent is nyert. Felnőttként először csak a bombaszerváival tűnt fel, egymás után döntötte meg a leggyorsabb adogatás világrekordját, de szép lassan fejlesztette a játékát, és az évek során komplett teniszezővé érett. Harminckét tornán, köztük a 2003-as US Openen is győzni tudott. Ezzel egyben ő az utolsó amerikai, aki Grand Slamet tudott nyerni, és ebben az időben világelső is volt.

Ezután jött azonban a Federer-korszak, és innentől kezdve hiába jutott még összesen négyszer Grand Slam-döntőbe, mindegyiket elvesztette, ráadásul mindegyiket Federer ellen. Ezek közül a legemlékezetesebb a 2009-es wimbledoni döntő volt, ahol 5:7, 7:6(6), 7:6(5), 3:6, 16:14 lett a vége Federer javára.

Roddick sokszor jobb volt Federernél, azonban a megingás nélkül adogató svájci – összesen ötven ászt ütött – bírta fejben jobban a végét.

Innen lejtmenet következett, 2011-ben kiesett a top 10-es játékosok közül, és tavaly már mindössze egy meccset nyert top 10-es ellenféllel szemben. Roddick idén is nyert két ATP-tornán, és tizenkét éven át minden évben nyert legalább egy versenyt. Ezt rajta kivül csak Federer mondhatja el magáról a még aktív versenyzők közül.

Tizenhárom évig tartó pályafutása során Roddick harminckét tornán győzött, amivel a jelenleg is aktív játékosok között a harmadik helyen áll, csak Federer (76) és Rafael Nadal (50) múlják felül. Összesen 610 mérkőzést nyert, amivel a második legtöbb győzelmet aratta Federer mögött a mostani játékosok között.

Pályafutása alatt csak a pénzdíjakból 20 millió dollárt keresett, ehhez jönnek még a szponzori szerződésekből származó bevételek.

A People Magazine 2006-os, „legszexisebb férfiak” számában is szereplő Roddick a jövőben főleg saját teniszakadémiájával szeretne foglalkozni a Texas állambeli San Antonióban, ahol 150 hátrányos helyzetű gyermek is sportol. Idén januárban elindult egy műsora egy sportrádióban, amelyben keveredik a sport, a popkultúra. Felesége, a fürdőruhamodell és színésznő Brooklyn Decker szerint hamarosan már napi rendszerességgel is jelentkezik majd a műsor.

A kiváló sportember magánemberként is példamutató. Az általa létrehozott alapitvány eddig több mint 9 millió dollárt adományozott jótékony célokra, és olyan sztárokat tudhat támogatói között mint például Elton John, Lionel Richie, Cindy Crawford vagy a nemrég elhunyt Donna Summer.