Federer labdaszedőként kezdte az évet

2013.01.13. 22:24

A gyerekeknek a Rod Laver arénában tartott bemutatón Roger Federer egy időre még mosolyogva beállt labdaszedőnek, amíg a többiek ütögettek, de magyar idő szerint vasárnap éjjeltől már az éles küzdelmek kezdődnek meg a 2013-as év első Grand Slamjén, az Australian Openen, ahol hagyományosan a hőséggel is meg kell birkózniuk a teniszezőknek.

Idén különösen nagy súlyt ad a tornának, hogy a legjobbak közül többen tényleges felvezető verseny nélkül itt mutatkoznak be, ráadásul a vezetőbírók is szigorúbban figyelnek majd a labdamenetek között engedélyezett 20 másodperces időlimit betartására.

Djokovics újrázhat

A férfiaknál a világelső Novak Djokovics a legnagyobb esélyes. Ő nyerte az évzáró ATP-világbajnokságot is, majd az új idény kezdetét jelző bemutatótornát is besöpörte Abu-Dzabiban, mielőtt a nem hivatalos vegyescsapat-vb-n is részt vett. A szerb a 2011-es, szinte tökéletes éve után tavaly három Grand Slam döntőjében is ott volt, ebből az Australian Opent sikerült megnyernie, így címvédőként érkezett Melbourne-be.

Az biztos, hogy a tavalyi maratoni, minden idők leghosszabb Grand Slam-döntője nem ismétlődik meg abban a felállásban, mivel a Djokovicsot 5 óra 53 percre kényszerítő Rafael Nadal még mindig nem tud visszatérni, így a nagy négyes megint három játékosra szűkült. A térdsérülése miatt több mint fél éve hiányzó spanyol vírusfertőzésre hivatkozva mondta le a bemutató tornát Abu-Dzabiban, de hamarosan azt is jelezte, hogy az év első Grand Slamjén sem tud elindulni.

Nadal hiányában az volt a kérdés, hogy kinek az ágára kerül a harmadik kiemelt Andy Murray, akit Djokovics tavaly kemény meccsen győzött le az elődöntőben. A sorsolás Djokovicsnak kedvezett, Murray Federerrel került egy ágra, míg a szerbnek a negyeddöntőben az ötödik kiemelt Tomas Berdych, az elődöntőben a nagyokra ritkán veszélyes David Ferrer lehet az ellenfele. Djokovics zsinórban harmadik, összességében negyedik Australian Openjét nyerheti meg legeredményesebb Grand Slamjén.

Federer belecsap a közepébe

A második kiemelt Roger Federer szintén nagyon jó évet tudhat maga mögött, újra nyert Wimbledonban, ezzel pedig egészen év végéig visszaszerezte a világelsőséget is, emellett az olimpián és az évzáró világbajnokságon is döntős volt. A teniszvilág legtöbb rekordját tartó svájci idén egy újabbat állíthat be: a legutóbbi 52 Grand Slamen pályára lépett, már csak Stefan Edberg (54) és a zsinórban 56 GS-en elinduló Wayne Ferreira jár előtte.

A melbourne-i gyereknapos mókázást leszámítva Federer bármiféle felkészülési verseny nélkül indul az év első Grand Slamjén, de állítása szerint éppen így lesz legjobb erőben az Australian Openen. Olyan mindenesetre Andre Agassi 1995-ös győzelme óta nem fordult elő, hogy valaki felkészülési torna nélkül végezzen az élen Melbourne-ben. Federernek lesz ideje belemelegedni, a fiatalok közül a Sydneyben tornagyőztes, és hazai pályán felpörgő Bernard Tomic, majd Milos Raonic is szembejöhet, míg a negyeddöntőben a szintén veszélyes Jo-Wilfried Tsonga lehet az ellenfele.

Murray felszabadult lehet

Andy Murray először léphet pályára az évek óta a vállát nyomó teher nélkül, hiszen tavaly új edzője, Ivan Lendl vezetésével az olimpiai győzelem után a US Openen élete első Grand Slamjét is sikerült megnyernie. A skót nem ugrotta át a felvezető tornákat, Brisbane-ben sikerült megvédenie címét, így győzelemmel érkezett Melbourne-be.

Murray útját a francia Gilles Simon vagy Gael Monfils nehezítheti valamennyire, de igazán komoly akadályt csak a negyeddöntőben kaphat Juan-Martin Del Potro személyében. Az argentin csuklóműtétje után visszatérve tavaly már nagyon jó évet tudott maga mögött, négyből három GS-en is negyeddöntős volt, az olimpián bronzérmet nyert.

Nadal megüresedett helyén

Nadal hiányában ismét Ferrer lett a negyedik kiemelt, aki megint az aucklandi felvezető torna győzteseként érkezett Melbourne-be. Erre az ágra került a budapesti Tennis Classicson is szereplő, 8. kiemelt Janko Tipszarevics, aki mindjárt a 2005-ös bajnok Lleyton Hewittal kezd az első körben.

Serena újra világelső lehet

A nőknél a harmadik kiemelt Serena Williams lehet az egyik nagy esélyes, tavaly fontos meccseken verte két legfontosabb riválisát: az első kiemelt Viktorija Azarenkát a US Open döntőjében, a második kiemelt Marija Sarapovát pedig az olimpiai fináléban. Az amerikai 31 évesen akár újra világelső lehet, ha hatodszor is magasba emelheti a trófeát az Australian Openen.

A brisbane-i felvezető tornán elmaradt Williams és Azarenka nagyon várt összecsapása, mivel a fehérorosz körömgyulladás miatt visszalépett az elődöntőtől. A tavalyi Australian Open győztese azonban Melbourne-ben is egy ágra került Serenával, ezért nagy meccset játszhatnak az elődöntőben, ha mindketten eljutnak odáig.

Az elmúlt hetekben állítólag a feltörekvő bolgár tehetséggel, Grigor Dimitrovval randizó Marija Sarapova sérülésre hivatkozva visszalépett Brisbane-ben, de könnyen megismételheti tavalyi döntős szereplését az Australian Openen. Betegségéből visszatérve Venus Williamsszel már nagyon korán, a harmadik körben összefuthat.

Ha mindketten eljutnak odáig, akkor az elődöntőben megnehezítheti Sarapova dolgát a negyedik kiemelt Agnieszka Radwanska, aki figyelemreméltóan kezdte az évet: megnyerte az aucklandi felvezető tornát, míg a sydneyi versenyen játékot sem engedélyezett a döntőben Dominika Cibulkovának.

Három +1 magyar

Megint három magyar vág neki a főtáblának a nőknél. Közülük a világranglistán 95. Czink Melinda kapta a legnehezebb ellenfelet, hiszen rögtön a hétfői utolsó mérkőzést játssza majd a Rod Laver arénában a 13. kiemelt, 2008-ban döntős Ana Ivanovics ellen. A szintén rutinos, de a ranglistán 113. Arn Gréta a selejtezőből jutott fel a főtáblára, ahol a szlovák Jana Cepelova várja.

A ranglista 72. Babos Tímeát egykori juniorellenfeleivel hozta össze a sorsolás. A 19 éves magyar a 2009-ben a juniorok között Roland Garros-bajnok Kristina Mladenoviccsal kezd, a következő körben pedig a felnőtt ranglistán is már a 25. helyig kapaszkodó Sloane Stephens lehet az ellenfele. Babossal jól ismerik egymást, 2010-ben párosban együtt nyerték meg a juniorok között a wimbledoni döntőt.

Lesz egy negyedik magyar is a tornán, Marosi Katalin a horvát Darija Jurakkal párosban indul el. Könnyen lehet, hogy ő jut végül a legtovább, hiszen párospartnerével együtt a sydneyi felvezető tornán egészen az elődöntőig meneteltek.