Azarenka megfordította az AusOpen-döntőt

2013.01.26. 12:46 Módosítva: 2013.01.26. 12:48

Viktorija Azarenka megfordította az Australian Open női döntőjét, 4:6, 6:4, 6:3-ra 2 óra 40 perc alatt legyőzte Li Na-t. Megvédte címét, és ezzel megtartotta a világelsőséget is.

Mindketten nyertek már Grand Slamet, de mindketten idegesen, sok hibával kezdtek. Azarenkának az is terhet jelenthetett, hogy az elődöntőben kényes helyzetben – Sloane Stephens a meccsben maradásért adogatott ellene – ment ki tízperces ápolásra, amit nem nagyon díjazott a közönség.

Összességében mindketten hatékonyabbak voltak fogadóként, mint adogatóként a rengeteg brékkel tüzdelt mérkőzésen. Szakaszokban voltak jobb és rosszabb pillanataik, de a végére Azarenka nyújtotta a stabilabb játékot, míg Li-t sérülések is hátráltatták.

Az első szettben Li ugyan rögtön elbukta az adogatását, de azonnal vissza tudott jönni, míg Azarenka 5:2-ig egyik adogatójátékát sem tudta hozni. A játszma végére Azarenka kezdett feljavulni, Li pedig hullámvölgybe került, de megszerezte a vezetést.

A második játszma fordulatosan alakult. Azarenka gyorsan duplabrékelőnybe került, míg Li 3:1-nél fájdalmasan esett össze az adogatásánál, a bal bokáját ápolni kellett. Ez azonban Azarenkát zavarta meg jobban, Li ki tudott egyenlíteni. Hiába jött fel azonban 4:4-ig, nem tudta hozni a következő szervajátékát, sokat hibázott, semmire bukta el a játszmát.

A második szett végére gödörbe kerülő Li a döntő játszma elején sem találta a játékát, Azarenka így brékelőnybe került. Ugyanakkor a fehérorosz itt még kiengedte a kezéből a lehetőséget, és nem tudta mellérakni a sajátját. Li 2:1-re vezetett, mielőtt az ausztrál nemzeti ünnep miatt rendezett tüzijáték negyed órára félbeszakította a játékot.

A kényszerpihenő után rögtön az első pontnál Li bokája megint csúnyán fordult, de miközben azt féltette, az esésnél még a fejét is odaütötte. Megint ápolást kapott, megvizsgálták, hogy nincs-e komolyabb baja. A végül újrainduló játékban Azarenka sikeresen megfordította az adogatását, és ezzel a lendülettel el is vette ellenfeléét.

Küzdelmes volt a vége, de Azarenka már sokkal közelebb állt legjobbjához, és behúzta a döntőt. Az utolsó pont után kijött belőle a feszültség, zokogva ült le a padra, de a trófeát már felszabadultan mosolyogva vette át.