Olimpiai bajnokok Debrecenben

2013.03.06. 12:49

A sportágban nagyhatalomnak számító ázsiai és tengerentúli országok világsztárjai, köztük olimpiai és világbajnokok, valamint világcsúcstartók lépnek jégre a debreceni Főnix Csarnokban a péntektől vasárnapig tartó rövidpályás gyorskorcsolya-vb-n. A csapatok nagy része már a hét elején Magyarországra érkezett, a verseny előtti napokban így a sportolóknak volt idejük megismerni a debreceni jégpályát.

A férfiaknál az egyéni versenyben a címvédés az összetettben biztosan elmarad, a tavaly vb-n 1000 méteren is diadalmaskodott dél-koreai Kvak Jun Gi ugyanis sérülés miatt nem utazott el Debrecenbe. Az 1500 méter tavalyi aranyérmese, Noh Dzsin Kju azonban rajthoz áll a viadalon, ahogyan a 2012-ben 500 méteren első, kanadai olimpiai bajnok Olivier Jean is. A tengerentúliak férfi váltója szintén címvédő, de a tavaly győztes csapatból ezúttal csak hárman, Jean mellett a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok, 1000 méteren világcsúcstartó Charles Hamelin, valamint Guillaume Bastille érkezett Magyarországra. Hamelin a verseny hivatalos honlapján adott interjújában azt mondta, az összetett aranyéremre hajt, mert rég volt már Kanadának rövidpályás világbajnoka, s ezt a rossz sorozatot szeretné most megtörni. A kanadai sztárnak azonban nemcsak a dél-koreiakra, hanem a kétszeres vb-győztes, ötkarikás bronzérmes John Robert Celskire is oda kell majd figyelnie, az amerikai gyorsaságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ő az 500 méter világcsúcstartója.

A nőknél tavaly nem tört meg a kínaiak egyeduralma: 500-on, 1500-on, összetettben és váltóban is az ázsiai ország versenyzői diadalmaskodtak, s közülük mindannyian itt lesznek Debrecenben is. Az előző vb-n egyedül a dél-koreai Cso Ha Ri tudta egy alkalommal, 1000 méteren legyőzni a kínaiakat, ő azonban a mostani eseményen nem áll rajthoz. A női mezőnyben - hasonlóan a férfiakéhoz - a két ázsiai ország korcsolyázóin kívül az amerikai és a kanadai válogatott esélyes a sikerekre, ugyanakkor a jövő évi szocsi olimpia megrendezésére készülő Oroszország óriási pénzt fektetett a rövidpályás szakágba, így az európai nemzetek közül a hollandok mellett rájuk kell majd a leginkább odafigyelni.

A magyar válogatottat a januári Európa-bajnokságon bronzérmes férfi váltó tagjai, Knoch Viktor, Béres Bence, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, valamint a debreceni Nagy Konrád, illetve a nőknél Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia és Tóth Patrícia alkotják. A hazaiak részéről nagy siker lenne a döntőbe jutás bármelyik számban, leginkább a váltóversenyekben lehet igazán keresnivalójuk a magyaroknak. Azt, hogy egyéniben a válogatott tagjai közül kik indulhatnak, ma este dönti el a szakvezetés, Telegdi Attila szövetségi kapitány, illetve a versenyzők által Linának becézett kínai szaktanácsadó, Csang Csing.

A januári malmői Eb után a szövetségi kapitány azt mondta az MTI-nek, megtapasztalták, hogy a kínai edzésmódszert egy az egyben nem lehet átültetni az európai korcsolyázók felkészülésébe. Telegdi Attila úgy fogalmazott, a formaidőzítést mostanra tervezték tökéletesíteni, a szakvezetés egyik legfőbb feladata pedig az, hogy levegye a versenyzők válláról a hazai vb okozta plusz terhet. Hozzátette, nem döntőbe jutást várnak a versenyzőktől, azt viszont igen, hogy a verhető ellenfelek közül mindet legyőzzék.

A debreceni vb-re rekordszámú nevezés érkezett, 35 ország korcsolyázói vesznek részt az eseményen, s a kísérőkkel együtt nagyjából 300 vendég lesz.